Hazaküldték a karddöntőben a magyarok kárára hibázó bírókat

Szilágyi Áron, miután a dél-koreai csapat nyert a magyar válogatott ellen a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének döntõjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-énFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Felmentették a budapesti vívó-világbajnokságon a további munkavégzés alól azt a bírópárost, amely vasárnap közreműködött a Magyarország - Dél-Korea férfi karddöntőben - írja az MTI. 

A magyarok hatalmas csatában, egyetlen, utolsó tussal, 45-44-re kaptak ki hazai közönség előtt, de a mérkőzést több vitatott döntés miatt is félbe kellett szakítani. A dél-koreaiak több tust is megreklamáltak, és a bírók döntő részben nekik adtak igazat. 

A férfi kardcsapatok fináléján az egyébként tapasztalt szenegáli Papa Touré és olasz Luigi Martilotti bíráskodott, és bár a magyar versenyzők nem erre fogták egytusos vereségüket, és senki sem kiáltott csalást, Manolisz Kaciadakisz, a nemzetközi szövetség görög főtitkára még aznap este egyeztetett a bírói testület tagjaival, illetve telefonon tájékoztatta Aliser Uszmanov elnököt.

A hazai vívószövetség honlapja, a hunfencing.hu szerint szokatlanul szigorú ítélet született, azzal, hogy az olasz és a szenegáli bírót gyakorlatilag hazaküldték.