Idén is kihalásszák a Tiszába dobott műanyagot, de a Greenpeace nem vesz benne részt

környezetvédelem
2019 július 24., 15:05

Ki a hibás? A szemetelő ember, vagy a szemetet termelő cég?

Ez a kérdés dögkeselyűként kering a műanyagmentes július felett, és ahogy egyre több publikáció jelenik meg a témában, nem leszünk okosabbak.

Ugye az alapfelállás az, hogy a szemetelő egyén szemét alak. Ha ő a szelektív kukát választaná, nem dobná ki a flakont a csónakból, kocsiból, már sokkal beljebb lennénk.

Vagy mégsem?

Az Index.hu visszatekintő cikkéből érdekes múltbéli küzdelem körvonalazódik. Ebből kiderül, hogy jó pár évtizeddel ezelőtt egyes amerikai szövetségi államokban már be is tiltották a műanyagpalackokat.

A környezetvédők már akkor is keményen harcoltak a mindent beborító plasztikhegyek ellen.

NEW YORKBAN 1971-BEN KÜLÖNADÓT VETETTEK KI A MŰANYAG PALACKOKRA, NÉHÁNY ÉVVEL KÉSŐBB HAWAII-ON TELJESEN BETILTOTTÁK A MŰANYAG PALACKOKAT.

Az ipari lobbi viszont sebességet váltott, és rákapcsolt. Több fronton is a maguk javára fordították a helyzetet, a munkahelyvédelmi akcióterv mellett ennek fő stratégiája a felelősség áthárítása volt. Az olajipari, vegyipari és csomagolásipari nagyvállalatok azt az üzenetet igyekeztek sulykolni, hogy

NEM A MŰANYAGGAL A GAZDASÁGOT ÉS A HÁZTARTÁSOKAT ELÁRASZTÓ TERMELŐK, HANEM A SZEMETELŐK OKOZZÁK A KÖRNYEZETI PROBLÉMÁT,

Így tehát teljesen felesleges gazdasági szabályozói eszközökhöz nyúlni, elég a renitens szennyezők körmére nézni. Az egyén felelősségét sulykoló kampányok mögött olyan cégek álltak, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Phillip Morris és a vegyipari óriáskonszern Dow.

Itthon hasonló harc bontakozik ki kicsiben. Évek óta hagyománnyá vált a PET Kupa akciója, amely során lelkes környezetvédő csapatok palackból eszkábált tutajokkal ereszkednek le a Tiszán, és több köbméter szemetet halásznak ki a folyóból.

link Forrás

A Greenpeace idén viszont kiszáll a projektből. Ennek okait Facebook oldalukon részletezték: "a Tiszai PET Kupát működtető egyesület idén közel 73 millió forint támogatást nyert el a Coca-Cola alapítványától, hogy abból a Hulladékmentes Tisza nevű projektet finanszírozza.

Ahogy tavalyi kutatásunk bebizonyította, a Coca-Cola a legnagyobb műanyagszennyező cég az egész világon, amely évente több mint 110 milliárd egyszer használatos palackot ad el.

Fontos erőfeszítés a műanyag szemét összeszedése, ám ez csak tüneti kezelés, hiszen folyóink és óceánjaink tragikus állapota bizonyítja, hogy az eldobható műanyagok modellje csődöt mondott. Nemcsak hogy képtelenség lépést tartani a legyártott műanyagszemét mennyiségével, de a begyűjtött szemétnek is csak kis részét hasznosítjuk újra, a többi az egyre burjánzó szemétlerakókban végzi, ahol több száz év alatt bomlik majd le."

(nyitókép - pixabay.com)


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.