Edzője szerint a világbajnok Kapás Boglárka akkor mégiscsak inkább pillangós

sport
2019 július 25., 16:58
comments 62

Kapás Boglárka úgy nyert világbajnokságot 200 méter pillangón, hogy korábban gyorsúszásban szerzett bronzot olimpián és világbajnokságon, és csak tavaly óta feküdt rá jobban erre az úszásnemre. Az Európa-bajnokságot már tavaly megnyerte, káprázatos hajrával a világbajnoki cím is meglett most.

A 26 éves sportoló a világbajnokság előtt is arról nyilatkozott, mennyivel jobban szereti a pillangót, a gyorsúszás inkább már kényszer számára. A győzelme után edzője, Virth Balázs is arról beszélt, hogy tanítványa számára valóban a pillangóúszás a legideálisabb, így a jövőbeli közös munkát is ehhez fogja igazítani.

Virth az MTI kérdésére, hogy számított-e az aranyéremre, azt mondta: "Megfordult a fejemben, de erősen titkoltam".

Győzelme után Kapás szinte szabadkozott, hogy nem jó idővel nyert, bár egyéni legjobbját, 2:06.78 érte el. Lassabban kezdett a többieknél, féltávnál még az utolsó helyen állt, aztán óriási hajrát indított. Virth szerint a medencéből kiszállva Kapás első mondata az volt hozzá, hogy "nem igaz, hogy nem tudok normális idővel nyerni." Vagyis számítani lehet további javulásra. 

"Azt szerettük volna, hogy 2:06-tal kezdődjön az idő, de ennél azért ő és én is jobbra gondoltunk. Ehhez egy picit erősebb kezdés illett volna, de próbálta tartani a távolságot, hiszen tudta, ha egy testhosszon belül lesz, akkor a végén meg tudja fogni a két amerikait. Szinte ugyanaz történt, mint Glasgow-ban az Európa-bajnokságon, nem merték annyira elkezdeni a többiek, mert attól tartottak, hogy ő jön majd a végén. Az erősebb időhöz mindenképpen erősebb kezdés kell, de egyre nagyobb hangsúly kerül a pillangóra, így menni fog" - nyilatkozta Virth.

Virth Balázs korábban Gyurta Dániellel is együtt dolgozott, Kapás taktikáját pedig éppen a 2012-es londoni olimpián 200 méter mellen győztes magyar klassziséhoz hasonlította, és megjegyezte, az ellenfelek számára kifejezetten kellemetlen stílusról van szó.

"Gyurta Daninál volt hasonló a dolog, hiszen az elől lévőknek nem jó érzés tudni azt, hogy valaki biztosan érkezik majd hátulról. Sanyinak (Széles Sándor, Gyurta egykori edzője, aki 2017-ben hunyt el) biztosan tetszett volna ez" - mondta Virth Balázs, aki szerint Gyurtával is abba az irányba mentek el, hogy a kezdését egyre gyorsabbá tegyék, miközben a táv második felében megtartsák ugyanazt a sebességet.

Virth Balázs kijelentette, természetesen a cél a tokiói olimpia, ott pedig az éremszerzés, de ehhez mindenképpen erősebb első száz métert kell összerakniuk, és ha ez sikerül, akkor a második is jobb lesz.

Kapásról szólva edzője azt mondta, csodálatos tanítvány, akivel minden edzést úgy él meg, hogy élete legjobb szakasza. Emellett maximalista sportoló, aki tudja mit akar, kimondja azt és végre is hajtja.

Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a harmadik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren. A 26 éves Kapás pályafutása második világbajnoki érmét szerezte, 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson volt harmadik.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.