Elengedték az ukrán hatóságok által feltartóztatott orosz hajó 10 fős legénységét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Elengedték az ukrán hatóságok az Izmail kikötőjében feltartóztatott Nika Spirit orosz tartályhajó legénységét – közölte orosz hírügynökségekkel a kijevi orosz nagykövetség.

„Sikerült megerősítést kapni arra az információra, miszerint a legénység a hajó tulajdonosának döntése alapján hazautazik, de maga a hajó Izmailban marad” – jelentette ki Gyenyisz Golenko kijevi orosz sajtóattasé a TASZSZ-nak.

Korábban a Strana.ua hírportál az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tankeren őrizetbe vett matrózokat szabadon engedték, miután előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha a jövőben tanúként beidézik őket, akkor jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy ukrán hivatali partnerétől, Ljudmila Deniszovától megtudta: nem emeltek vádat a személyzet tíz tagja ellen, akik mind orosz állampolgárok. Busszal átszállították őket Moldovába, ahonnan továbbrepülhetnek Moszkvába.

Az SZBU korábban közölte, hogy Izmailban – Ukrajna legjelentősebb dunai kikötőjénél – az ukrán katonai ügyészséggel együttműködve feltartóztatta és átkutatta a Neyma orosz tartályhajót (a Nika Spirit korábban ezt a nevet viselte), amit az orosz hatóságok a novemberi kercsi incidens során a Fekete-tengeren az Azovi-tengert elérni szándékozó ukrán hadihajók feltartóztatására használtak fel. A Neymán talált dokumentációt tárgyi bizonyítékként lefoglalták, a legénységet pedig kihallgatták.

Az orosz külügyminisztérium a matrózok szabadon bocsátása előtt arra figyelmeztette Kijevet, a személyzet „túszul ejtése” a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül, ami nem maradhat következmények nélkül.

A Nika SPirit 2018. november 25-én a Krímben.Fotó: Andrej Krilov/Sputnik

Az orosz-ukrán tengeri határincidens november 25-én történt az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre. Az orosz parti őrség a Fekete-tengeren tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó, és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta őket. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt az USA és az EU szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az elfogott tengerészeket, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót is. Moszkva ezzel szemben továbbra is azt vallja, hogy az általa határsértőként kezelt 24 ukrán állampolgár ügyében orosz bíróság illetékes.

Oroszország nem vett részt a hamburgi perben, mert szerinte sem beltengerek, sem a kétoldalú tengerhasználati megállapodások, sem pedig a katonai incidensek nem tartoznak a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság hatáskörébe.

Ljudmila Deniszova, az ukrán parlament emberi jogi biztosa szerdán bejelentette, hogy Kijev és Moszkva tárgyalásokat folytat a kercsi incidens során foglyul ejtett ukránok szabadon bocsátásáról. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.