A visszautasított jelöltek miatt tüntetne az orosz ellenzék szombaton, a hatóságok letartóztatóztatásokkal fenyegetőznek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Katonai szolgálatmegtagadókat fognak keresni a hatóságok a független képviselőjelölt-aspiránsok bejegyzésének elutasítása miatt szombatra meghirdetett moszkvai tüntetésen – figyelmeztetett az orosz főváros önkormányzatának a regionális biztonságért és korrupcióellenes fellépésért felelős osztálya pénteken.

A fővárosi hatóságok által nem engedélyezett tüntetést Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hirdette meg, ami miatt szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A tervezett akció támogatása miatt a moszkvai ügyészség 15 elutasított jelöltaspiráns ellen adminisztratív eljárást indított, hogy csökkentse a részvételi szándékot.

Az orosz főváros választási hivatalai az elmúlt hetekben 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását utasították el a szeptemberi képviselőtanácsi választásokra. Ezt azzal indokolták, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka – a vonatkozó jogszabályban ennyi a tűréshatár – nem volt hiteles. Az érintettek közül többen  a Kremlből irányított politikai nyomásgyakorlásnak minősítették a döntést.

Alekszej Navalnijt elviszik a rendőrök a június 12-i, Ivan Golunov oknyomozó újságíró letartóztatása ellen tiltakozó moszkvai tüntetésről.Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Ljubov Szobol, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogásza ennek megnyilvánulását látta egyebek között abban, hogy a jelöltségét támogató aláírások hitelességét bizonyító szakértői véleményt a moszkvai választási bizottság vezetője a csütörtöki találkozójuk alkalmából nem is kívánta mérlegelni. Szobolt, aki tiktakozásként éhség- és ülősztrájkot hirdetett meg, az éjszaka folyamán a biztonsági őrök az általa elfoglalt kanapéval együtt kitették az utcára, gúnyosan a poloskák és más élősködők elleni védekezésre hivatkozva.

Noha az elutasított jelöltaspiránsok még bíróságon, vagy a Központi Választási Bizottságnál is megpróbálhatnak jogorvoslatot nyerni, támogatóik és követőik a jelek szerint nem mondanak le arról, hogy a moszkvai polgármesteri hivatalnál szombaton megtartsák a nem engedélyezett tüntetésüket. A hatóságok feszülten készülnek erre, egyebek között azért, mert a Kremlt meglepte, hogy a regisztrálások elutasításának ügye múlt szombaton a szervezők szerint 22 ezer, a hatóságok szerint 12 ezer embert vitt ki az utcára.

Az RBK című gazdasági napilap pénteken online kiadásában közölte, hogy a fővárosi választási bizottságok munkájának akadályozása címén több ellenzéki aktivista ellen folytatott vizsgálatba bekapcsolódott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alkotmányvédelmi és terrorellenes részlege is. A hatóság a tiltakozó politikai megmozdulások és a nyugati támogatás közötti, általa gyanított kapcsolatot igyekszik felderíteni. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.