Kétszer többet keres egy észt tanár, mint egy magyar

A Kovács Zoltán szerint balliberális véleményterror alatt nyögő, istentől elrugaszkodott Finnországból írt régi barátunk – az egykori iNteRNeTTo egykori helsinki mutációjának szerkesztője – Jyrki Halonen, aki érdeklődéssel figyeli a tanárok fizetéséről szóló magyarországi vitát, és fölhívta a figyelmünket néhány észt forrásra. Azért észtre, mivel azt mégsem tartotta volna fairnek, ha a legendás finn oktatási rendszer fizetéseit méregetjük a magyarhoz, viszont az észtek, akik a rendszerváltáskor még szegényebbek voltak nálunk, aztán 2005-2006 körül lehagytak egy főre jutó nemzeti jövedelemben, már inkább tűnnek használható összehasonlítási alapnak.

A tanári fizetések ügye azért került elő a napokban, mert a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított annak bemutatására, hogy a kormány által ígért (vagy finomabban: kommunikált) béremelések messze nem teljesültek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Denmokratikus Szakszervezete is tiltakozásokat helyezett kilátásba a béremelésekért, illetve a nem kormánypárti sajtóban sorra jelentek meg a drámai pedagógushiányról, az oktatás összeomlásáról szóló anyagok.

A Concorde befektetőcég pedig blogján publikált elemzést arról, hogy a magyar pedagógusbérek 2014 óta mindössze 11 százalékkal nőttek, míg a versenyszférában 47 százalékos (!!!) volt a béremelkedés. 

Alighanem ez keltette föl finn barátunk figyelmét, és kezdett utánanézni az Észtországi tanárfizetéseknek. Az eredmény pedig sokkoló: az ész tanárok átlagfizetése (az állami iskolákban) 2013-ban 889 euró volt, ma ugyanez az összeg 1500 euró. Ez több mint 68 százalékos emelkedés hat év alatt.

Pályakezdő általános iskolai földrajz-, kémia- és biológiatanárt 1250 eurós fizetésért keresnek a legnagyobb észt állásportál, a tootukassa.ee szerint. Általános iskolai órák tartására észt anyanyelvet oktató tanárt 1250-1550 euróért alkalmaznának középiskolában.

Pécsen pedig most éppen 203 000 forintért (bruttó), körülbelül tehát 635 euróért általános iskolai magyartanárt. Kétszer annyit keresne egy észt tanár, mint magyar kollégája? – teszi föl a drámai kérdést a finn munkáslevelező.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.