A választások előtt rászóltak Beer Miklós püspökre, hogy fogja be a száját

vallás
2019 július 29., 03:07
comments 288

A közéleti megszólalásaival országosan is ismertté vált Beer Miklós váci megyés püspök augusztus végén vonul nyugdíjba, és ebből az alkalomból összegezte a hvg.hu-nak az eddigi munkáját. A Közéleti kérdésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a megszólalásai miatt többször megkapta, hogy az ellenzéki oldalon áll, pedig őt nagyon zavarja, hogy „beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást”.

Beer Miklós
photo_camera Beer Miklós Fotó: Thaler Tamás / Wikimedia Commons

Szerinte lehet sarkítva azt mondani, hogy  „nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén”, csakhogy „ez egy politikai álláspont, de akkor ne mondjuk, hogy ez keresztény álláspont”. Ugyanakkor azon csak mosolyogni tud, hogy nem hívják meg a köztévéhez és persona non grata a hivatalos kormánysajtónál.

Az interjúban elismerte azt is, hogy a 2018-as választások előtt szóltak neki, hogy „fogja be a száját”, 

ami akkor nagyon bántotta és gyerekesnek tartotta, mert szerinte „a véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye”. Név említése nélkül elárulta, hogy aki rászólt, egy barátja volt, aki politikai szerepet vállal.

Beer Miklós elmondta, hogy mára már megbánta, hogy a tavaly decemberi tüntetések idején levelet küldött a tüntetőknek, amiben kitartásra biztatta őket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.