Korea rakétákkal köszöntötte a napot

Helyi idő szerint ajnali öt és hat óra között, 21 perc eltéréssel két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki az észak-koreai Vonszanból. A rakéták 30 kilométeres magasságig emelkedtek, és 250 kilométert tettek meg becsapódásuk előtt.

A dél-koreai és az amerikai védelmi minisztérium még elemzi a begyűjtött adatokat, de a dél-koreai hadsereg azt már közölte, hogy most nem ugyanolyan rakétákat lőttek ki, mint hat nappal ezelőtt.

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint a rakéták ezúttal nem érték el Japán területi vizeit, sem a kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó vizeket sem, így semmilyen közvetlen veszélyt nem jelentettek az országra.

Észak-Korea múlt csütörtökön lőtt fel két rövid hatósugarú rakétát az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből. A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint az első rakéta 430 kilométert, a második 690 kilométert tett meg mintegy 50 kilométeres magasságban. Szakértők szerint a második rakéta új típusú lehetett. Mindkét fegyvert mozgatható rakétaindító állásról lőtték ki csütörtök hajnalban.

Egy nappal később a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közölte, hogy a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által figyelemmel kísért "új típusú taktikai irányított fegyver" indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival. "Nincs más választásunk, mint hogy szupererős fegyverrendszereket fejlesszünk, elejét véve a nemzetbiztonságunkat délről fenyegető potenciális és közvetlen veszélyeknek" - idézte a KCNA Kim Dzsong Unt.

A múlt heti volt az első észak-koreai rakétakísérlet Donald Trump és Kim Dzsongun váratlan június végi találkozója óta. Észak-Korea eddig gyakorlatilag semmilyen engedményt nem tett az Egyesült Államoknak a két ország vitájában. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.