A hvg.hu kereshető adatbázist készített az MTVA szerződéseiből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Az állami vállalatok egyik kedvelt trükkje, hogy a szerződéseikről szóló adatokat olyan formátumban osztják meg, hogy azokkal semmit sem lehet kezdeni. Hasonló játékot játszott az elmúlt években az MTVA is, a hvg.hu viszont az elmúlt hetekben kereshető adatbázist készített az adatokból” - írja a lap.

Ide kattintva már el is merülhet a kedves olvasó az összesen 193 milliárd forintnyi szerződéstengerben. Ezek csak az 5 milliónál nagyobb tételek, vagyis a 2011 óta a világszínvonalú közmédiára elköltött 586 milliárd forint közpénznek csak a kisebb része, de azért így is adódnak tanulságok.

A hvg.hu számos egyéb Fidesz-közeli cég mellett kiemeli a legtöbbet szakító játékosokat. A sportközvetítésekre elköltött tízmilliárdok (MLSZ, Hungaroring, UEFA) után a listán

  • a Habony-közeli Apropó Média következik, amelynek tulajdonosa, Blázy András egy másik céggel is eredményesen szerepelt, a kettővel összesen 9 milliárd forint értékben. Az Apropó gyártotta a Ridikült, a Maradj Talpon című műsort és A Dalt.
  • Ezt követi Kálomista Gábor filmproducer érdekeltsége, a Megafilm, amely a lista alapján 6,7 milliárd forint értékben kötött szerződéseket az MTVA-val. Ők gyártották a Munkaügyek és a Tóth János című sorozatot, az Egynyári kaland című tévéjátékot, valamint az Egy másik életben című filmet.

Kiderül még, hogy Fábry Sándor és Borbás Marcsi is a nagy beszállítók közé tartozik (a Trisó Kft. csaknem 3 milliárdot kapott, a Stratcomm 1,2 milliárdot), de a hvg.hu több más érdekességet is kigyűjtött.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.