A hvg.hu kereshető adatbázist készített az MTVA szerződéseiből

Média
2019 augusztus 01., 07:00
comments 86

„Az állami vállalatok egyik kedvelt trükkje, hogy a szerződéseikről szóló adatokat olyan formátumban osztják meg, hogy azokkal semmit sem lehet kezdeni. Hasonló játékot játszott az elmúlt években az MTVA is, a hvg.hu viszont az elmúlt hetekben kereshető adatbázist készített az adatokból” - írja a lap.

Ide kattintva már el is merülhet a kedves olvasó az összesen 193 milliárd forintnyi szerződéstengerben. Ezek csak az 5 milliónál nagyobb tételek, vagyis a 2011 óta a világszínvonalú közmédiára elköltött 586 milliárd forint közpénznek csak a kisebb része, de azért így is adódnak tanulságok.

A hvg.hu számos egyéb Fidesz-közeli cég mellett kiemeli a legtöbbet szakító játékosokat. A sportközvetítésekre elköltött tízmilliárdok (MLSZ, Hungaroring, UEFA) után a listán

  • a Habony-közeli Apropó Média következik, amelynek tulajdonosa, Blázy András egy másik céggel is eredményesen szerepelt, a kettővel összesen 9 milliárd forint értékben. Az Apropó gyártotta a Ridikült, a Maradj Talpon című műsort és A Dalt.
  • Ezt követi Kálomista Gábor filmproducer érdekeltsége, a Megafilm, amely a lista alapján 6,7 milliárd forint értékben kötött szerződéseket az MTVA-val. Ők gyártották a Munkaügyek és a Tóth János című sorozatot, az Egynyári kaland című tévéjátékot, valamint az Egy másik életben című filmet.

Kiderül még, hogy Fábry Sándor és Borbás Marcsi is a nagy beszállítók közé tartozik (a Trisó Kft. csaknem 3 milliárdot kapott, a Stratcomm 1,2 milliárdot), de a hvg.hu több más érdekességet is kigyűjtött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.