Kálomista-, és Habony-közeli cégek milliárdokért gyártanak műsorokat a közmédiának

Média
2017 augusztus 02., 05:23
comments 124

Törvényi kötelezettsége az MTVA-nak nyilvánosságra hozni minden olyan szerződést, amelyet a közmédia 5 millió forint feletti értékben köt meg. Ezeket a szerződéseket a vagyonkezelő honlapján hozza nyilvánosságra egy időről időre aktualizált dokumentum részeként. 

A legutóbbi frissítés szerint idén is főként a Fidesszel illetve kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló médiavállalatok, gyártócégek és egyéb beszállítók nyerték el, illetve kapták meg a legjövedelmezőbb megbízásokat. Az egyik legsúlyosabb tétel a listán 

az Új Média és Teletext Szolgáltató Kft. 1,2 milliárd forintos szerződése az MTVA online felületeinek kezelésére, szerkesztésére, adások magyar nyelvű feliratozására,

továbbá "speciális szolgáltatások, és műsorkészítési tevékenység ellátására". Az árazás elrugaszkodottnak tűnik, ráadásul a megbízott cég maga is az MTVA tulajdonában áll, és már korábban is volt gyanúsan kiszervezett megbízatása. 

A Direkt36 2016 tavaszán tárta fel, hogy a közmédia legbefolyásosabb tanácsadója, a nagyobb döntésekben kompetens Várhegyi Attila cége, a Magyar Híradó Kft. 120 millió forintért 110 darab egyforma domaint és weboldalt adott el az Új Médiának. Az ügyben nyomozás indult, természetesen vádemelés nélkül. 

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az Új Médiához a szerződés nyilvánosságáért, mivel őket nem terheli ugyanaz a nyilvánosságra vonatkozó kötelezettség, ami az MTVA-t, és jó eséllyel továbbították a megbízást. Nem látszik életszerűnek, hogy egy olyan állami cég üzemelteti a közmédia online felületeit évi 1,2 milliárdért, amelynek a honlapja így néz ki: 

Gyártási vonalon ugyanazok a bejáratott vállalatok vannak helyzetben, mint idáig. Fábry Sándor cége, a TRISÓ Produkciós Kft. összesen 132 millió forintért  készíti a köztévén futó Kabaré című műsort illetve az újévi BUÉK adását. A Timelapse Kft. 98 millióért gyártja egész évben a Bagi-Nacsa showt. Borbás Mária és a Stratcomm Kft. 155 millióért szállítja a Gasztroangyal idei epizódjait. 

Az igazán nagy játékosok évi szinten sokszázmilliós megbízást is kapnak az MTVA-tól. Bár állítólag Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal nagyon problémás a kapcsolata, a közmédiában továbbra is nagyon jó helyzetben van Kálomista Gábor producer. A Megafilm kitartó sikere nem akkora meglepetés: a producer felesége, Kálomista Zsuzsa egészen márciusig az MTVA vagyongazdálkodási igazgatója volt. (Nem ment messzire: távoztával a Duna Médiaszolgáltató Zrt. médiaszolgáltatási igazgatója lett.) A gyártócég idén is 1 milliárd feletti megbízást kap az MTVA-tól, három tételben: 

 • 657 milliót számlázhatnak ki 2017 márciusa és 2018 február között a Tóth János című sorozat gyártásáért cserébe. Ez egy 52 részes vígjáték-széria, tehát egy 12.5 millióból készül egy epizód.  
 • 330 millióért készítik el 2017 február és 2018 május között a Csak színház és más semmi harmadik szériáját.
 • 300 milliót fizet nekik az MTVA az Egynyári kaland epizódjaiért 2017 januárja és 2018 májusa között.

Kálomistával közeli üzleti kapcsolatban áll Németh Gyula, a TV COM Telekommunikációs és Szolgáltató Kft. tulaja. A Megafilm és a TV COM 20 filmtervvel bő négy év alatt több mint 500 milliót nyert már az MTVA-tól. Most Németh cége is szintet ugrott: a szezonális Balatoni Nyár című magazinműsor adásaiért három hónap alatt 330 millió forintot számlázhatnak ki. 

photo_camera Kálomista Gábor producer nyilatkozik a Csak színház és más semmi címû tv sorozat 2. évadának VIP vetítése elõtt a Corvin moziban 2017. február 20-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A másik nagy nyertes a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó érdekköréhez sorolható Apropó Média, amely most már hosszú évek óta meghatározó a gyártási portfólióban. A vállalat korábban sokáig Halkó Gabriella, a TV2 jelenlegi gazdasági és stratégiai igazgatójának tulajdonában állt, míg át nem adta üzlettársának, Blázy Andrásnak gyártási producernek. 

Halkó Habony Árpád jóbarátja, Jáksó László egykori élettársa és bizalmas kapcsolatban áll a tanácsadó volt feleségével, Kaminski Fannyval is. A tanácsadó befolyásának köszönhetően lett Halkó az Andy Vajna tulajdonába került tévétársaság fontos vezetője. Halkó vezette azt a Brand Lab Kft.-t is, amely furcsa körülmények között bérelt festményeket a Szépművészeti Múzeumtól. 

Az Apropó Média - mely 2011 óta több mint 2,5 milliárd forint értékben gyártott műsorokat a közmédiának - több nagy költségvetésű műsort gyárt idén is az MTVA-nak: 

 • 256 millió forintért gyártja le 2017 január és december között a Maradj Talpon! című vetélkedőket a cég.
 • 210 millió forintért készítették el A Dal felvételeit 2016 novembere és 2017 március között.
 • 77 millió forintot kapnak a "Noé barátai" c. állatos magazinműsor idei részei után.
 • 380 millió forintot utalnak nekik két részletben a "Szólalj meg!" nyelvoktató műsor 2017-es epizódjaiért cserébe.
photo_camera Halkó Gabriella. Fotó: 24.hu / MTI.
Ehhez a körhöz kapcsolaható HD TV Hírstúdió Kft. is, ami Kiss Ferenc és Kiss János tulajdonában van.
hogy "jó kapcsolatot ápolnak Halkó Gabriellával, aki jelenleg a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója". A HD TV idén is jól fekszik a rendszerben, öt fontos megbízatást kaptak, összesen közel 1 milliárdért: 
 • Az Esti kérdés c. oktatóműsor adásait 2016 szeptembere és 2017 decembere között 315 millióért vállalták.
 • Ön is tudja? c. műveltségi vetélkedőt 2016 szeptembere és 2017 decembere között 359 millióért gyártják le. 
 • A Miért? c. oktatási műsort ugyanebben a periódusban 73 millióért készítik el.
 • A Történelem és Magyar mindenkinek című oktatási illetve a Hangvilla c. kulturális magazint 160-160 millióért gyártják.

Szerepel a listán a Popular Média is, amiről már a 444-en is írtunk. Ez a kft. gyárt 400 millió  Érettségi 2017 munkacímmel oktatási-kulturális magazintaz M5-re, további 100 millióért pedig Szakmák címmel készít oktatási magazint az idei évben. 

A cég Koller István tulajdona, aki a lehallgatási botrányban gyanúsítottként meghallgatott Vas Imrének volt üzleti partnere. Vas felfüggesztéséig az MTVA üzemeltetési igazgatója volt. 

Jelentős tételeket fizet ki az MTVA közvetítési jogokért. Kiemelkedik az MLSZ-szel kötött közel 19 milliárd forintos (!) megállapodás az NB1-es meccsek közvetítésére 2016 és 2021 között, ami jól mutatja a futballmeccsek priorizálását más csapatsportágokkal szemben (ami persze összefügg ezeknek a mérkőzéseknek a nézettségével is). A Magyar Kézilabda Szövetségnek 110 milliót, a Magyar Röplabda Szövetségnek 30 milliót, a jégkorongszövetségnek 14 milliót fizet a közmédia közvetítési jogokért az idei szezonra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt