A moszkvai önkormányzat rászervezett egy zenei fesztivált a mai tüntetésre

A moszkvai polgármester és a mögötte álló karhatalom nagyon nem akarja, hogy az orosz fővárosban tüntetésen követeljék a független jelöltek indulásának engedélyezését az őszi önkormányzati választásokon. Múlt héten tömeges letartóztatásokkal fenyegették a tiltás ellenére is nagy számban összegyűlt tömeget, hogy aztán valóban rekordszámú, ezernél is több embert vegyenek őrizetbe, sokakat pedig gumibottal verjenek össze.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A fenyegetőzés a mai tüntetés előtt sem maradt el, de volt ennél sokkal kreatívabb próbálkozás is:

a városvezetés ingyenes „rock- és saslikfesztivállal” próbálja elterelni a figyelmet a tüntetésekről.

Elsőre hihetetlennek hangzik, de a Meduza részletes cikkének végére nem sok kétségünk maradhat. Már az mindent elmond, hogy a „Saslik Live” névre keresztelt rendezvényt három nappal a tervezett időpont - és a tüntetés - előtt hirdették csak meg. Ilyen fesztiváloknál nem hogy hetekkel, de hónapokkal korábban megállapodnak a fellépőkkel, ehhez képest amikor a Meduza megkereste az azóta többször változtatott programban szereplő zenészeket, azok elmondták, hogy nekik is csak pár napja szóltak.

A tüntetés helyszínétől nem messze, a gyönyörű, belvárosi Gorkij Parkba tervezett népünnepély meghívója arra buzdít, hogy „próbáld ki a Moszkva legjobb éttermei által készített húsételeket”, miközben „a kedvenc orosz rockegyütteseidet” hallgatod. 

Tegnapi életkép a Gorkij ParkbólFotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Sajnos az utolsó pillanatban érkezett lehetőséggel nem mindenki tud vagy akar élni. A programban szereplő Tequilajazzz frontembere például megüzente, hogy ő speciel balkáni erdőkben túrázik, úgyhogy ne várják. A Bravo együttes vezetője pedig közölte, hogy engedély és egyeztetés nélkül rakták be őket a programba, és még akkor sem tudnának fellépni, ha akarnának, mivel egy Moszkvától távoli stúdióban veszik fel épp a következő lemezüket.

A cikk legnyomasztóbb részei azok a nyilatkozatok, amikor a zenészek nem akarják megmondani, mikor kapták a felkérést, nyilván a retorzióktól való félelmükben. A putyinista könnyűzene jelentős alakja, Julija Csicserina menedzsere pedig azon kezdett el pattogni, hogy ha a Meduza székhelye Rigában van (az orosz újságírók saját biztonságuk érdekében költöztek oda), akkor miért kérdezősködnek egy moszkvai koncertről. „Nem kellene érdeklődni az ilyen információk iránt. Mit változtat bármin, hogy mikor hívtak meg minket?”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó