Trump új védelmi minisztere közepes hatótávolságú rakétákat telepítene Ázsiába

2019 augusztus 3., szombat 11:36
104

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter szeretné, ha az Egyesült Államok viszonylag rövid időn belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat telepítene az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. 

Az USA tegnap lépett ki hivatalosan a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött orosz-amerikai szerződésből (ez az INF), mert álláspontja szerint Oroszország megsértette azt. Esper szombati bejelentése valószínűleg kiváltja majd az aggodalmat, hogy fegyverkezési verseny alakul ki a térségben, valamint Washington ezzel a tervével tovább növeli a feszültséget Kínával. 

Trump mellett Esper a miniszter beiktatási ünnepségén Fotó: MIKE THEILER/Picture-Alliance/AFP

Az új amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette: az Egyesült Államok felgyorsítja a hagyományos föld-levegő rakéták újabb verzióinak kifejlesztését. Donald Trump pedig azt mondta pénteken: ha lesz új fegyverzetkorlátozási egyezmény az INF helyett, akkor annak Kínára is kell majd vonatkoznia. Hozzátette: erről már egyeztetett Oroszország és Kína vezetőivel, akiket elmondása szerint „ez nagyon is izgalomba hozott”. 

Az INF-ből való kilépésről szóló amerikai döntést támogatta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, bár hozzátette pénteken, hogy az észak-atlanti szövetség nem akar „új fegyverkezési versenyt”. Heiko Maas német külügyminiszter pedig már pénteken új leszerelési és fegyverzetellenőrzési egyezmények kidolgozását sürgette. 

Mark Esper egy Sydneybe tartó repülőgépen beszélt szombaton újságíróknak arról, hogy Ázsiába kellene telepíteni földi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat. „Jobban szeretném, ha csak hónapokat kellene várni erre, de tudom, hogy az ilyen dolgok tovább tartanak, mint az ember várná” - mondta. Kijelentette, hogy nem tart fegyverkezési verseny kialakulásától Ázsiában. 

Pénteken magas rangú amerikai tisztségviselők úgy nyilatkoztak ezzel kapcsolatban, hogy ilyen rakéták telepítése több évet vesz igénybe. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt