Durván szigorította az olasz parlament az engedély nélkül kikötő hajókapitányok büntetéseit

külföld
2019 augusztus 06., 10:00
Matteo Salvini sajtótájékoztatót tart Rómában 2019 július 15-én.
photo_camera Matteo Salvini épp sajtótájékoztatót tart Rómában 2019 július 15-én Fotó: Andreas Solaro/AFP

Az olasz parlament megszavazta a Matteo Salvini vezette Északi Liga törvényjavaslatát, így a jövőben még sokkal súlyosabb büntetésre számíthatnak azok a menekülteket vagy bevándorlókat szállító hajóskapitányok, akik engedély nélkül kötnek ki olasz kikötőkben. 

A kérdés azóta foglalkoztatja különösen az olasz közvéleményt, hogy Carola Rackete, a holland Sea Watch 3 mentőhajó német kapitánya menekülteket szállító hajójával - humanitárius katasztrófától tartva - engedély nélkül kikötött a szicíliai lampedusai kikötőjében. Racketét letartóztatták, de később szabadon engedték, majd kiutasították az országból. 

A most elfogadott jogszabály értelmében az eddigi 50 ezer euró helyett 1 millió eurós, azaz több mint 320 millió forintnak megfelelő büntetés is kiszabható lesz az olyan esetekben, amikor hajók engedély nélkül kötnek ki. A hajót a hatóságok elkobozhatják, a kapitányt pedig minden esetben letartóztatják, és a hatóságok szélesebb jogköröket gyakorolva járhatnak majd el az ilyen ügyeknél. 

A törvény elfogadása tovább erősíti a migrációellenes belügyminiszter állásait az olasz közvéleményben és a kormányon belül egyaránt. Pártjának népszerűsége a legfrissebb mérések szerint már 38 százalékos - majdnem kétszer akkora, mint volt a 2018-as szövetségi választások után. Salvini maga nagy győzelemként értékelte Twitter-oldalán a jogszabály érvénybe lépését. 

A javaslatot az alsóház már korábban támogatta, hétfő este pedig a szenátus is megszavazta: 160-an voksoltak mellette, és csak 57-en ellene. 

 Az ellenzék szerint az új törvény aláássa az emberi jogokat és üldözi azokat, akik a menekülők és elesettek érdekeit igyekeznek védeni. A javaslatot kritizálta az Európai Tanács, az ENSZ és több emberi jogi szervezet is. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.