Lemond az USA moszkvai nagykövete

Benyújtotta a lemondását Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. A Donald Trump amerikai elnökhöz címzett lemondó levelét a Hill hozta nyilvánosságra.

A diplomata a levélben teljes körű segítségét ígérte leendő utódjának, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen és – mint írta – „külpolitikai céljainkra összpontosíthassunk”.

Az 59 éves Jon Huntsman lemondása október 3-tól lép érvénybe. A várható távozásáról a napokban már jelentek meg értesülések az amerikai sajtóban. A hét végén például a CNN közölte, hogy információi szerint Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön – amikor Trump amerikai segítséget ajánlott Moszkvának a szibériai erdőtüzek oltásához – telefonon egyeztetett egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is.

A CNN akkor azt közölte: Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó. Trump a telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta: „rövid, de jó” beszélgetést folytatott Putyinnal, viszont nem tett említést új amerikai nagykövet kinevezéséről.

Jon Huntsman a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán 2017. szeptember 19-én.Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Jon Huntsman republikánus politikus, 2004 és 2008 között Utah állam kormányzója volt, majd többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztáson pedig pártja egyik elnökjelölt-aspiránsa. Moszkvában 2017 óta ő az amerikai nagykövet. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve látogatást tett, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a házaspár végleg el akarja hagyni Moszkvát.

A távozó diplomata munkájával kapcsolatban soha nem fogalmazódtak meg kifogások. Elemzők szerint a távozása hátterében egészségi állapota lehet. Jon Huntsman tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy előrehaladott bőrrákot diagnosztizáltak nála. (MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.