Feljelentéskiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Microsoft ugyében

2019 augusztus 8., csütörtök 9:26
125

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Microsoft Magyarország által értékesített szoftverlicenszeket érintően a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint írják, a magyar hatóságokat ugyan senki nem kereste az ügyben, de miután az amerikai Igazságügyi Minisztérium közleményt adott ki a peren kívüli egyezségről, amit a Microsofttal kötöttek, az ügyészség az amerikai minisztériumhoz fordult, hogy küldjék meg nekik a releváns értesüléseket.

Az amerikai hatóságok szerint a Microsoft Magyarországon viszonteladókon át értékesítette szolgáltatásait például a NAV-nak és az ORFK-nak úgy, hogy a szoftverekre adott kedvezményeket a megrendelő helyett ezek a viszonteladók érvényesíthették - illetve az implikált gyanú szerint ebből az extra pénzből kenhették meg a magyar döntéshozókat.

Az ügyészség értékelése szerint a dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja. Ráadásul időközben két feljelentés is érkezett hozzájuk.

De mert a vonatkozó dokumentumok angol nyelven vannak, az ügyészség szerint "a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges" azok elemzése.

A közlemény szerint a feljelentés kiegészítése során döntenek majd a bűncselekmény gyanújának meglétéről vagy annak kizártságáról. (Via Ügyészség)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt