A rendőrség kéri a bringásokat, hogy ne hajtsanak már be a gyalogosok közé, ha nem muszáj

Megfontolandó gondolatokat tett közzé a police.hu-n a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a gyalogosok közé behajtó bringásokkal kapcsolatban, miután sokakkal együtt azt tapasztalták, hogy biciklisek nem ismerik, illetve egyszerűen csak tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. Az elektromos rollerek megjelenése óta szegény gyalogosoknak épp elég bajuk van amúgy is. 

Kinek jó ez??Fotó: Tbg/444

Ezért az alábbiakra hívja fel a biciklizők figyelmét:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Például ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

Balesetmentes közlekedést mindenkinek!