Már alig férnek el az elektromos rollerek a gyalogosoktól az utcán :(

2019 július 31., szerda 14:57
467

Az idei nyár nagy újdonsága, hogy a májusban beindult kölcsönzésnek hála, végre Budapesten is rollerpályává változtak a járdák. A Lime szolgáltatásának lényege, hogy egy telefonos app segítségével lehet elektromos meghajtású rollereket bérelni, amiket aztán BÁRHOL ott lehet hagyni a belvárosban. 

Az egyik legszebb parkolást, amit valaha láttam, pont a szerkesztőség bejárata előtt mutatta be valaki. 

10/10 Fotó: 444

A roller már hajnalban ott állt a járda közepén, amire később egy autó is jó érzékkel parkolt fel, így már tényleg csak két kis sávon lehet elhaladni. Ugyanakkor a felállás tagadhatatlan előnye, hogy a többi rolleres már csak nehezen tudna itt elhaladni. 

Ha pedig valakinek eszébe jutna félretenni, egyből sípolni kezd.

Egy másik tökéletesközeli vadparkolás a Bacsó Béla utcában Fotó: 444

A mindenhol széthagyott elektromos rollerek ellen nálunk eddig csak az V. kerületben léptek fel: július elején egyszerűen begyűjtötték a szabálytalanul széthagyott rollereket és segwayeket, amiket a Lime csak  közigazgatási eljárás után kapott vissza. Ehhez még egy rendeletet is hozott az önkormányzat, miszerint engedély kell a rollerek kiadásához, ami miatt a Lime inkább kivonult a Belvárosból.

Európa többi nagyvárosában már egységesen próbálják visszaszorítani a rollereket. Párizsban, ahol már 12 rollerszolgáltató 20 ezer rollerével lehet gurulni, a főpolgármester sebességkorlátozással, bírságokkal és a cégek számának korlátozásával próbál rendet tenni. Brüsszelben pedig szeptembertől jelölik ki azokat a zónákat, ahol nem lehet parkolni velük. Ráadásul a francia és brüsszeli felmérések azt mutatták, hogy a rollerek inkább a gyaloglást, a biciklizést vagy a tömegközlekedést váltották ki, de az autókból nem lett kevesebb az utakon. 

Ha valaki még a fentieknél is szebb rollerparkolást lát, küldje el a megirom@444.hu-ra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt