2011 óta nem volt ekkora ellenzéki tüntetés Moszkvában, több száz embert előállítottak

külföld
2019 augusztus 10., 16:42
comments 87
photo_camera Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Egy Moszkva belvárosában tartott, nem engedélyezett ellenzéki tüntetés részvevőinek őrizetbe vételéről számolt be szombaton az orosz főváros rendőrsége. Estére az őrizetbe vettek száma elérte a 146 főt, a fővárosi tüntetéssel való szolidaritásból más helyszíneken megtartott megmozdulásokon 99 embert előállítottak.

photo_camera Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A rendőrök még a tüntetés előtt őrizetbe vették Ljubov Szobolt, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa jogászát. Szobol egyike annak az 57 független képviselő-aspiránsnak, akinek a regisztrálását az illetékes hatóságok elutasították a szeptember 8-án esedékes moszkvai képviselő-testületi választásokra, a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva. Az érintettek szerint a Kreml utasítására, központilag irányítva rekesztették ki őket a demokratikus folyamatból, emiatt tiltakoztak követőikkel együtt sokadszor Moszkvában.

photo_camera Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A fővárosban szintén a képviselőjelölt-aspiránsok bejegyzésének elutasítása miatt tartottak egy, a hatóságok által engedélyezett tüntetést is, amin a hivatalos tájékoztatás szerint nem történt rendbontás. Ezen a rendőrség szerint kb. 20 ezer – a Belij Scsotcsik elnevezésű civil szervezet szerint több mint 47 ezer – ember gyűlt össze. A BBC szerint közel 60 ezren mentek ki az esőben tisztességes választásokat követelni, így 2011 óta ez volt a legnagyobb ellenzéki tüntetés. A városi hatóságok és a tüntetés szervezői előzetesen egy legfeljebb 100 ezer fős megmozdulásról állapodtak meg.

Tüntetők Moszkvában 2019. augusztus 10-én.
photo_camera Tüntetők Moszkvában 2019. augusztus 10-én. Fotó: Jurij Kadobnov/AFP

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amiket a moszkvai képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szerveztek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson kb. 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

Kollégám, Urfi Péter a helyszínen ellenzékiekkel beszélgetve a héten itt írt arról, milyen a hangulat Moszkvában. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.