2011 óta nem volt ekkora ellenzéki tüntetés Moszkvában, több száz embert előállítottak

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Egy Moszkva belvárosában tartott, nem engedélyezett ellenzéki tüntetés részvevőinek őrizetbe vételéről számolt be szombaton az orosz főváros rendőrsége. Estére az őrizetbe vettek száma elérte a 146 főt, a fővárosi tüntetéssel való szolidaritásból más helyszíneken megtartott megmozdulásokon 99 embert előállítottak.

Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A rendőrök még a tüntetés előtt őrizetbe vették Ljubov Szobolt, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa jogászát. Szobol egyike annak az 57 független képviselő-aspiránsnak, akinek a regisztrálását az illetékes hatóságok elutasították a szeptember 8-án esedékes moszkvai képviselő-testületi választásokra, a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva. Az érintettek szerint a Kreml utasítására, központilag irányítva rekesztették ki őket a demokratikus folyamatból, emiatt tiltakoztak követőikkel együtt sokadszor Moszkvában.

Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A fővárosban szintén a képviselőjelölt-aspiránsok bejegyzésének elutasítása miatt tartottak egy, a hatóságok által engedélyezett tüntetést is, amin a hivatalos tájékoztatás szerint nem történt rendbontás. Ezen a rendőrség szerint kb. 20 ezer – a Belij Scsotcsik elnevezésű civil szervezet szerint több mint 47 ezer – ember gyűlt össze. A BBC szerint közel 60 ezren mentek ki az esőben tisztességes választásokat követelni, így 2011 óta ez volt a legnagyobb ellenzéki tüntetés. A városi hatóságok és a tüntetés szervezői előzetesen egy legfeljebb 100 ezer fős megmozdulásról állapodtak meg.

Tüntetők Moszkvában 2019. augusztus 10-én.Fotó: Jurij Kadobnov/AFP

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amiket a moszkvai képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szerveztek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson kb. 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

Kollégám, Urfi Péter a helyszínen ellenzékiekkel beszélgetve a héten itt írt arról, milyen a hangulat Moszkvában. (MTI, BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.