Roszatom: Öten haltak meg, miután teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Öt halottja van annak a balesetnek, amiben csütörtökön teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében – közölte a Roszatom a Ria Novosztyi hírügynökséggel. Az orosz állami atomenergetikai vállalat szerint a balesetben a Roszatom munkatársai haltak meg.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy két ember vesztette életét, négyen pedig megsérültek. A pontosítás szerint egy folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve lobbant lángra egy izotópos áramforrással kapcsolatos műszaki munkálat idején.

A Roszatom szerint a sérülteket különleges egészségügyi intézetbe szállították, ahol megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik őket.

Rakétateszt Szeverodvinszknél 2017, augusztus 18-án.Illusztráció: Szputnyik

Mind a védelmi tárca, mind a helyi hatóságok korábban azt állították, hogy káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális.

Csakhogy az incidenstől 30 km-re lévő, 185 ezres város, Szeverodvinszk polgármesteri hivatala közölte, hogy a településen a háttérsugárzás szintje egy fél órára a normális hússzorosára nőtt, de később visszaállt a normális szintre.

Valentyin Magomendov, a helyi polgári védelem parancsnoka akkor azt mondta, hogy a sugárzás szintje nem haladta meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosievertes szint mellett.

Bár a helyi hatóságok nyugalomra szólítottak fel, több városban is felvásárolták a jódkészleteket. (A jódot gyakran a sugárzás hatásainak mérséklésére használják.)

A hatóságok a Fehér-tengeren lezártak egy öblöt is a civil forgalom elől egy hónapra, ami miatt már arról spekulálnak az emberek, hogy vagy szennyeződött lett a víz, vagy keresőakció kezdődött. (Guardian, MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.