Vucic nem látja problémásnak, hogy Szerbia útlevelet adott a korrupcióért elítélt thai exminiszterelnöknek

külföld
2019 augusztus 10., 11:49
comments 137

„Nem látom, miért jelent ez problémát ránk nézve” - válaszolta Aleksandar Vucic szerb elnök arra a kérdésre, nem érzi-e aggályosnak, hogy országa befogadta a korrupcióért 5 év börtönre ítélt korábbi thai miniszterelnököt Jinglak Sinavatrát. Vucic szerint, ha a kormány gazdasági vagy más előnyt remél az országra nézve abból, hogy útlevelet ad valakinek, akkor adjon, elvégre az útlevél „nem valami szent dolog”.

Sinavatra június végén egy kormánydöntéssel kapott szerb állampolgárságot, Ana Brnabic miniszterelnök indoklása szerint államérdekből.

Jinglak Sinavatra (középen) 2008. december 7-én Bangkokban.
photo_camera Jinglak Sinavatra (középen) 2008. december 7-én Bangkokban. Fotó: Pairoj/AFP

Jinglak Sinavatra 2011 és 2014 között volt Thaiföld miniszterelnöke, 2017-ben hűtlen kezelés miatt ítélték el. Az ellene felhozott vádakat tagadja, azt állítja az eljárás csak politikai leszámolás. A politikus a börtön elől menekült el, jelenleg nem tudni, hol tartózkodik.

Miután a politikus megkapta a szerb állampolgárságot, a thai külügy értetlenségét fejezte ki, és felrótták a szerbeknek, hogy meg sem keresték őket az ügyben.

Sinavatra testvére, Takszin, aki szintén volt Thaiföld miniszterelnöke, 2009-ben a Szerbiával szomszédos Montenegróban szerzett állampolgárságot, egyik cége egy felkapott turistaparadicsomot üzemeltet az országban. Az ő állampolgárságát 2010-ben azzal indokolta a montenegrói kormány, hogy befektetést hoz az országba. (Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.