A kormányellenes tüntetők miatt minden járatot töröltek a hongkongi reptéren

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A világ egyik legforgalmasabb repterén törölték az összes induló járatot. A reptéren negyedik napja tiltakoznak kormányellenes tüntetők, akik a növekvő kínai befolyástól féltik a városállamot, írja a BBC.

Fotó: Vernon Yuen/NurPhoto

A hivatalos közlemény szerint a reptér szolgáltatását komolya megzavarta a főterminálon zajló tüntetői gyűlés. A tiltakozók közül sokan a rendőrség rendkívül erőszakos fellépése miatt tiltakoztak hétfőn. 

A reptér minden járatot törölt, amire még nem zajlott le a check in, több ezer ember rekedhetett ott. A jelenleg a reptér felé tartó járatokat még engedik leszállni. 

Egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a tizedik hete tartó tüntetések enyhülnének.  A tüntetések az úgynevezett kiadatási törvény ellen indultak, amely lehetővé tette volna, hogy a Hongkongban letartóztatott személyeket kiadják Kínának. A tiltakozások hatására a városvezetés jegelte a törvényt, a tüntetők azonban a törvénytervezet teljes visszavonását, illetve a várost irányító és Pekinghez hű Carrie Lam lemondását követelik, illetve független vizsgálatot is akarnak az elmúlt hetekben tapasztalt erőszakos rendőri fellépések miatt.  

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.