Orbán Viktor tanácsadója marad az MTA-tól elvont kutatóhálózatok új vezetője

politika
2019 augusztus 12., 04:03

Hosszú interjút adott a hvg.hu-nak Maróth Miklós klasszika-filológus, az MTA-tól elvont kutatóhálózatok élére létrehozott Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének elnöke. 

Az interjúból többek között kiderül, hogy nem kérdezték meg tőle előzetesen, hogyan képzeli el az új kutatóhálózati rendszert, és utasítást vagy javaslatot sem kapott senkitől. Mint Maróth elmondta, az ő dolga az lesz, hogya minisztérium, illetve az MTA által delegált hat-hat tag elképzeléseit összefogja az irányítótestületben. 

Elmondta, hogy arról szó sem lehet, hogy a kutatóhálózatokat betolják az egyetemek alá, és „hogy az Akadémia részéről nem alaptalan félelem, hogy az egyetemek lenyelnék a kutatóintézetekkel együtt kapott pénzt”. Azaz az ő irányítása alatt teljes összeolvadás biztos nem lesz, egyes vidéki csoportok olvadhatnak be maximum az egyetemek alá. 

Maróth beszél arról is, hogy a kormány nem szokott a tudományba beleszólni, nem lehetetlenít el területeket, csak van, amire több pénzt ad, mint másra. Erre a hvg.hu újságírója felveti, hogy a genderoktatást ellehetetlenítették, mire a következő párbeszéd zajlik le: 

„M. M.: Ott voltam a Harvard Egyetemen a genderoktatás bevezetésénél. Megkérdeztem, hogy erre a szamárságra miért van szükség, mire azt mondták, erre lehet pénzt kapni.

hvg.hu: A társadalmi nemek egyenlőségével foglalkozó kutatásokat még mindig szamárságnak tartja?

M. M.: Én a biológiai nemeket ismerem, nem tudom, mit értünk társadalmi nemek alatt. Tudom, hogy a fizetések esetében lehetnek eltérések, ami azonos teljesítmény esetén nem indokolt. A tudományban is nagy versenyelőny férfinek lenni. Nekem nagyon okos feleségem van, végignéztem, hogy a nála gyöngébben teljesítő fiúk könnyebben csinálnak karriert. Ezekre fel lehet hívni a társadalom figyelmét, de parancsba adva könnyen az ellenkezőjébe fordulhat.”

Kitérnek az interjúban Maróth publicisztikai tevékenységére is: az akadémiai irányítótestület új elnöke például nemrég még arról írt, hogy a mostani kormánytagoknak (szemben Gyurcsánnyal) nincs vagyona, és hogy az ellenzék botrányos közhangulatot teremt. Maróth elmondása szerint ott arra gondolt, hogy ha a tényekben egyetértenének, akkor nem lenne botrányos a közhangulat. Szerinte úgy nehéz párbeszédet folytatni, hogy az ellenzék romlást és végveszélyt szimatol, miközben a gazdaság helyzete javul.

Egy másik érdekes rész az interjúban: 

hvg.hu: Mennyire bízik meg Palkovics Lászlóban? Az egyik tárgyaláson például azt mondta, nem veszik el a kutatóintézeteket, aztán mégis ez lett a vége.

M. M.: A különböző időpontban elhangzó nyilatkozatokat nem lehet egymással konfrontálni. Az én fiam is azt mondta diákként, hogy soha nem nősül meg, aztán mikor abba a korba ért, mégis megnősült.

hvg.hu: Ezt azért nem lehet párhuzamba állítani.

M. M.: Dehogyisnem. A helyzet folyamatosan változott, nem úgy indult, hogy ezt elveszik. Lovász László kérésére a Széchenyi-díjas akadémikusok nevében tiltakoztam az ellen, hogy Palkovics visszatartotta az Akadémia pénzét, de tudtam, mi a tét, így megírtam Lovásznak, hogy azonnal üljenek le tárgyalni arról, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a rendszert. Az Akadémia azonban halogatásba kezdett.

hvg.hu: Az Akadémia ezt nem halogatásnak, hanem küzdésnek élte meg. Nem ez történt?

M. M.: Ha valaki más ül a pénzesládán, könnyű belátni, mi lesz a küzdelem végeredménye.

Maróth kitér arra is, hogy a jövőben testületi elnökként fog majd beszélni Orbán Viktorral, de ettől még a miniszterelnök tanácsadója marad. Három évre vállalta el ezt a posztot 2019 tavaszán, ezt tervezi kitölteni. Azért mielőtt vállalta volna az irányítótestület vezetését, megkérdezte Orbán Viktort, hogy ez belefér-e. Orbán szerint igen, így maradt. 

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e ezt összeférhetetlennek, Maróth elmondta: 

„Nem Orbán Viktort képviselem a testület élén, hanem a tanácsadója vagyok. Az két külön dolog, én önállóan gondolkozom. A miniszterelnökről van egy mumuskép, de ő nem azon tanakodik egy sötét szobában ülve, hogy hogyan törjön borsot a magyar kutatók orra alá. Stratégiai döntéseket hoz, legutóbb arról beszélt, hogyan képzeli el a fejlődést 2030-ig.”

Az Akadémia jövőjével kapcsolatban Orbán eddig mindössze egy javaslatot mondott el Maróthnak: hogy itt tetemesen meg kell emelni a pénzt, de lyukas hordóba nem hord vizet.