Önmérsékletre szólította fel a hongkongi hatóságokat az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Önmérsékletre szólította fel a hongkongi hatóságokat Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben kedden kiadott közleményében, és független vizsgálatot is sürgetett a hatóságok fellépésével kapcsolatban.

A közlemény szerint a rendőrök a tömegoszlatás során többször zárt helyen is bevetettek könnygázgránátokat, amelyek így akár halálhoz vagy súlyos sérülésekhez vezethetnek.

Rupert Colville, a főbiztos szóvivője kedden tartott genfi sajtótájékoztatóján bírálta azt a kínai nyilatkozatot is, miszerint egyes tüntetők viselkedése a terrorizmus első jeleiről árulkodna. Kiemelte, hogy az ilyen vélemények nem segítenek a feszültség csökkentésében.

A hongkongi repülőtéren kezdett ülősztrájkok miatt helyi idő szerint kedd délután a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése az összes járatot törölte. Hírügynökségek beszámolói szerint több ezren rekedtek a repülőtéren.

A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező városban a hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. 

A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik. 

A megmozdulások hétről hétre egyre hevesebb összecsapásokba torkollnak a városban. A tiltakozók közül néhányan vasárnap téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik szintén egyre kíméletlenebbül lépnek fel velük szemben, a tömegoszlató eszközök immár egész arzenálját bevetve ellenük.

Kedden a hatóságok lezárták a repteret és minden járatot töröltek, jóllehet a tüntetők kedden már csak kisebb ülősztrájkot tartottak az épületben. Carrie Lam reggeli sajtótájékoztatóján a tüntetőket okolta, úgy fogalmazott, a tüntetők "szakadékba taszítják" a várost a "jogállamiság lerombolását" célzó törekvéseikkel. (MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.