Ajjaj, Orbán Viktor kedvenc újságja arról ír, hogy hiába a fociakadémiák, nem tudjuk, hogyan kell nemzetközi játékost képezni, nevelni, felépíteni

foci
2019 augusztus 15., 10:38
comments 267

Több értékelés készült már a Fradi itthoni, Dinamo Zagreb elleni 4-0-s vereségéről. Kele János szerint végtelenül szomorú, hogy a Ferencváros úgy döntött, hogy magyar játékosok nevelése helyett inkább állami segítséggel külföldi játékosokat vesz. A Fradiban mindössze három magyar volt a kezdőben, egyik sem a Ferencváros saját nevelésű játékosa. Miközben a Dinamo éppen a saját nevelésű játékosai eladásából tud olyan csapatot építeni, ami lemossa a Groupamában a Fradit. 

Ezt a gondolatot vitte tovább Orbán Viktor kedvenc újságja, a Nemzeti Sport is. Somogyi Zsolt szerint kiderült, hogy a Bajnokok Ligájához gyorsabb, képzettebb focistákra lenne szüksége a Fradinak. Ha venni akarnak ilyeneket, az nagyon sokba kerül. (Pedig már így is elég sok pénzükben van a Fradi.) Aztán veszélyes terepen folytatta: 

„Mert ilyen minőségű futballistát egyet sem kapott a magyar labdarúgás az akadémiáktól, pedig a legtöbb már hosszú évek óta működik. Nem tudunk másra gondolni, csak arra, hogy mi nem tudjuk, hogyan kell nemzetközi játékost képezni, nevelni, felépíteni. Szívfájdító volt látni, hogy a cserékkel együtt a pályán lévő kétszer tizennégy játékosból itt négy magyar, ott nyolc horvát kapott szerepet – nemcsak jobb légiósok vannak ott, hanem jobb labdarúgókat nevelnek (ezt a vb-döntős válogatottjuk kapcsán eddig is sejtettük), vagyis hiába van túlsúlyban a külföldiek hada a Fradiban, ez nem elegendő a Bajnokok Ligájához.”

A meccs után Szerhij Rebrov, a Fradi edzője is a képességbeli különbségeket emelte ki: „A sebesség döntötte el a párharcot, nagyon magas szinten játszott a Dinamo, ez egy másik gyorsasági szint volt, amit mutatott ellenfelünk”. 

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál a köztévének nyilatkozva azért látott biztató jeleket is:  

"Tisztában voltunk vele, a Dinamo Zagreb egy erős csapat, de ha úgy vesszük, a két meccs négy félidejéből hármat jól lehoztunk ellenük, ami elég jó arány. 

A negyedikben sajnos nem úgy alakultak a dolgok ahogy szerettük volna, gyorsan kaptunk két gólt, jött a kiállítás, de nem ezen múlott, a Dinamo egy erősebb csapat, mint a Ferencváros".

Sőt, van, amiben jobb is Orosz szerint a Ferencváros a horvát csapatnál: „Az infrastruktúránk és a szervezettségünk már a Dinamo előtt jár, de a pályán még ők a jobbak.” Még. A Fradiban esélye sem volt pályára lépnie fiatal magyar játékosnak az eddigi selejtezőkben (Dibusz és Sigér 28 éves, Lovrencsis 30, a csereként beszálló Varga Roland 29.) 

A Fradi szervezettségéről, ami Orosz szerint jobb a Dinamónál, pedig mindent elárul, hogy miközben folyamatosan azt kommunikálták, hogy idén nem követik el azt a hibát, hogy nyáron kezdenek új csapatot építeni, amikor még tartanak a selejtezők, mégis eladták a csapat egyik legjobbját, a labdakihozataloknál most nagyon hiányzó Gorriaránt, nem tudták megtartani az ukrán Petrjakot, ment Böde és a Dinamo elleni meccs előtt jelentették be, hogy távozik az olasz Lanzafame. (Közben a Dinamo visszautasította komoly csapatok ajánlatát a legjobbjukért, Dani Olmóért, mert fontosabbnak tartják a selejtezőket.)

Volt annyira friss játékosa a Fradinak, a tavaly norvég gólkirály Boli, aki a Dinamo ellen lépett először pályára a Ferencvárosban, csereként. Szintén a nyáron érkezett a balhátvéd Eldar Civic, valamint a középpályára Danilo Ihnatenko, Michal Skvarka és a szélre Olekszandr Zubkov. Nem csoda, hogy a meccs után a Fradi legveszélyesebb játékosa, Nguen Tocmac azt mondta: „Mi egy új csapat vagyunk, még össze kell szoknunk. Tanulnunk kell a mai meccsből, és mindet fel kell használnunk az Európa Ligában”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.