Elenyésző mennyiségű radioaktív jódot mutattak ki a levegőben a norvég-orosz határon

külföld
2019 augusztus 15., 13:38
comments 75

Elenyésző mennyiségben radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén, az orosz határ térségében - közölte csütörtökön a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság.

Az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva adott hírt arról, hogy a svanhovdi légtisztító állomáson mért jódmennyiség nem veszélyes sem az emberekre, sem a környezetre, sőt a hatóság még azt sem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy a mostani észlelés összefüggésben áll-e az oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett balesettel.

A Roszatom öt munkatársa halt meg múlt csütörtökön, amikor teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert.

A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek elmondása alapján az öt tudós egy „kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás” tesztelésekor halt meg. 

Kedden Oroszország  hidrometeorológiai szolgálata beismerte, hogy az eset nyomán, illetve a baleset után közvetlenül négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében.  

A most csütörtökön publikált méréseket augusztus 9. és 12. között végezték el. Az eredmények a hatóság szerint összhangban vannak korábbi mérésekkel: hasonló radioaktivitási szinteket évente 6-8 alkalommal regisztrálnak Norvégiában.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.