Elenyésző mennyiségű radioaktív jódot mutattak ki a levegőben a norvég-orosz határon

Elenyésző mennyiségben radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén, az orosz határ térségében - közölte csütörtökön a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság.

Az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva adott hírt arról, hogy a svanhovdi légtisztító állomáson mért jódmennyiség nem veszélyes sem az emberekre, sem a környezetre, sőt a hatóság még azt sem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy a mostani észlelés összefüggésben áll-e az oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett balesettel.

A Roszatom öt munkatársa halt meg múlt csütörtökön, amikor teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert.

A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek elmondása alapján az öt tudós egy „kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás” tesztelésekor halt meg. 

Kedden Oroszország  hidrometeorológiai szolgálata beismerte, hogy az eset nyomán, illetve a baleset után közvetlenül négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében.  

A most csütörtökön publikált méréseket augusztus 9. és 12. között végezték el. Az eredmények a hatóság szerint összhangban vannak korábbi mérésekkel: hasonló radioaktivitási szinteket évente 6-8 alkalommal regisztrálnak Norvégiában.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.