Két óra alatti maratonra készül a világcsúcstartó Eliud Kipchoge

A Holdra szálláshoz hasonlította a két óra alatti maraton (42,195 km) megfutását a világcsúcstartó kenyai Eliud Kipchoge, aki október közepén Bécsben készül megdönteni saját világcsúcsát, amit még tavaly szeptemberben döntötte meg honfitársa Dennis Kimetto világcsúcsát Berlinben, laza 2 óra 1 perc 39 másodperces idővel. 

Eliud Kipchoge megdönti a világcsúcsot 2018. szeptember 16-án Berlinben Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A hivatalos világcsúcsot csak hagyományos maratoni versenyen lehet megdönteni. Kipchoge viszont nem hivatalos terepen készül megfutni a megfuthatatlant: a két óra alatti maratont. 

Kipchoge a bécsi INEOS 1:59 Challenge rekordkísérlet során október 12. és október 20. között keresi majd meg a szervezőkkel közösen a legmegfelelőbb napot a futáshoz. A kulcs természetesen az időjárás: 11-12 fok közötti hőmérséklet lehet ideális. 

Kipchoge a kenyai Kaptagatban tartott sajtótájékoztatón beszélt a felkészülésről. Azt hangsúlyozta, hogy nem változtatott az eddigi módszerein és a felkészülési szokásain, pontosan ugyanolyan tempóban készül a futásra, mint akár a 2017-es monzai Nike Breaking 2 projektre, amikor szintén a két óra alatti maraton volt a cél (amiről akkor 25 másodperccel lemaradt).  

Saját elmondása szerint most mentálisan jobb állapotban van, mint akkor, amikor úgy indult neki a versenynek, „mint egy bokszoló, aki bekerül a ringbe, és nem tudja mi fog történni. Most fejben jobban felkészültem.”  

A hivatalos maratoni rekorddöntés során Kipchoge 17,3 másodperc alatt futotta átlagban a 100 métereket, és átlag 14 perc 25 másodperc alatt tett meg 5 kilométert. Ennél kéne jobbat futni. (MTI) 

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.