Egy hulladéktelep szemetére gyűlő madarak okozhatták az Ural Airlines katasztrófáját

2019 augusztus 16., péntek 11:20
42

76 utas szenvedett sérüléseket a végső összesítés szerint az Ural Airlines Moszkvából Szimferopolba tartó járatán, amely a felszállás után nem sokkal madárrajba ütközött. A gép mindkét hajtóműve madarat szippantott fel és leállt, az egyik még ki is gyulladt. A gép végül behúzott futóművel, egy kukoricaföldön hajtott végre kényszerleszállást, ezért is sérültek meg ilyen sokan a fedélzeten tartózkodó 234 emberből.

A vizsgálatok szerint a madarak egy, a Zsukovszkij reptér melletti szeméttelep hulladékára gyűltek. A hatóságok ezért most fontolóra vették a szeméttelep elköltöztetését.

A szeméttelep mindössze 1300 méternyire van a reptértől. Dmitrij Kurakin, Moszkva megye környezetvédelmi minisztere szerint a baleset idején az állomáson nehézgépek dolgoztak, amelyek felriaszthatták a madarakat, és a pénteki ellenőrzés során is láttak madárrajokat a környéken. A megyei hatóságok csütörtökön még arról adtak ki közleményt, hogy madarak csoportosulását sem a 14 kilométerre lévő szafonovói betemetett szilárd hulladéktárolónál, sem a Glusica tó partján létesített szeméttelepnél nem észlelték.

Jevgenyij Szologyilin, a Zsukovszkiji Nemzetközi Repülőtér egyik vezetője közölte, hogy az objektum tulajdonosa korábban többször fordult panasszal az ügyészséghez a környékbeli szeméttelepek miatt. Szavai szerint ennek eredményképpen több hulladéklerakatot felszámoltak, és a reptér környékén működő szeméttelep nincsen már. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt