Románia ismét befogad a tengerből kimentett menekülteket

külföld
2019 augusztus 17., 07:34
comments 182

Az utóbbi hónapokban rendszeresen előfordul, hogy vízbefulladással fenyegetett, életveszélyben lévő embereket mentenek ki civil szervezetek hajói a Földközi-tengeren, de nincs aki befogadja őket.

Jelenleg egy spanyol hajón rekedtek sorsa megoldatlan, és az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy osszák el őket. Az elosztás önkéntes alapon történik.

Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajóján. A felvétel nem most, hanem még júliusban készült, amikor végül a spanyol kormány hajlandó volt befogadni a mentőhajót.
photo_camera Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajóján. A felvétel nem most, hanem még júliusban készült, amikor végül a spanyol kormány hajlandó volt befogadni a mentőhajót. Fotó: LLUIS GENE/AFP

Eddig hat ország vállalta, hogy befogadna közülük embereket,  Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország. Románia 10 fő befogadását ígérte, humanitárius alapon.

Románia korábban is fogadott be ilyen hajókról menekülteket, eddig 11 fő érkezett meg délkeleti szomszédunkhoz. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.