Trump igenis komolyan fontolgatja Grönland megvásárlását – mondja a top gazdasági tanácsadó

külföld
2019 augusztus 18., 16:01
comments 518

A Fehér Ház egyik legbefolyásosabb gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow is megerősítette, hogy az amerikai kormány „komolyan” fontolgatja Grönland szigetének megvásálását Dániától.

A kontinensnyi, 2,1 millió négyzetkilométeres, de mindössze 56 000 lakosú, javarészt jéggel borított sziget 1814 óta dán fennhatóság alatt van, de teljes autonómiát élvez. 

Dán és grönlandi politikusok ugyan határozottan tiltakoztak, miután a Wall Street Journal a múlt héten megszellőztette, hogy Donald Trump „félig komolyan” fölvetette a világ legnagyobb szigetének megvásárlását, Kudlow most újramelegítette a sztorit.

„Érdekes történet ez. Most zajlik. Figyeljük, mi történik.  Még nem tudhatjuk, mi lesz a  vége” – nyilatkozta a tanácsadó a Fox News Sundaynek. „Grönland stratégiai fontosságú sziget, ásványi kincsekben gazdag. Nem szeretném megjósolni, mi lesz a végeredmény. De az biztos, hogy az elnök, aki tud egyet s mást az ingatlanbizniszről, komolyan érdeklődik” – folytatta.

Grönland stratégiai jelentősége valóban nőhet, mivel a globális felmelegedés miatt egyre inkább hajózhatóvá válnak a sarkvidéki vizek, illetve a sziget jégpáncéljának olvadásával hozzáférhetők lesznek bizonyos ásványkincsek. Az Egyesült Államok legészakibb légibázisa Grönlandon található.

Donald Trump a következő hónapban egyébként Dániába látogat. (NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.