A Tátrában rekedt barlangászok keresése közben csak felszerelést és élelmiszert találtak

külföld
2019 augusztus 20., 16:17

Megtalálták a Tátrában vasárnap eltűnt két barlangász felszerelését kedden, de továbbra sem kaptak életjelet tőlük - közölte a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka, Jan Krzysztof. A két barlangkutató a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, miután a váratlanul beáramló víz elvágta útjukat.

A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a közel 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint kollégáik menekülhettek a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.

Krzysztof szerint a két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált továbbjutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben. A mentőakció résztvevői - a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek - jelenleg megpróbálják kiszélesíteni a nyílást.

A mentést rendkívül nehéznek minősítik többek között a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosói, a mintegy négy Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom miatt. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka, sok apró robbantás során mérgező szén-monoxid keletkezik. (MTI)