Putyin a moszkvai tüntetésekről: „Nem toleráljuk a zavargásokat”

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: GERARD JULIEN/AFP

A francia elnök nyári rezidenciáján vendégeskedett Vlagyimir Putyin, és első alkalommal reagált a hetek óta tartó moszkvai tüntetésekre. A független jelöltek kizárása az önkormányzati választásokról 2012 óta nem látott demonstrációkat váltott ki, és a világsajtó azóta tele van a részben engedélyezett, részben betiltott rendezvényeken alkalmazott rendőri erőszak képeivel.

A Bréganconban tartott találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Macron arra figyelmeztette Putyint, hogy Moszkvának tartania kell magát az alapvető demokratikus elvekhez. A gyülekezési szabadság, a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság és a választásokon való indulás szabadsága mind olyan értékek, amelyeket Oroszországnak - ahogy az Európa Tanács minden tagjának - teljes mértékben tiszteletben kell tartania. 

Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésenFotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AP

Erre Putyin párhuzamot vont: Oroszország nem akar olyan helyzetet, mint ami Franciaországban kialakult a sárgamellényesek tüntetésein. „Mindent meg fogunk tenni, hogy a belpolitikai helyzetünket szigorúan a törvényes kereteken belül tartsuk. Az embereknek joguk van ahhoz, hogy a jogszabályok adta lehetőségeken belül békésen tiltakozzanak, és a hatóságoknak ezt a jogot biztosítani is kell. Viszont senkinek nincs joga a törvényeket megsérteni, ha ez megtörténik, akkor felelnie kell érte” - hangsúlyozta. 

A zavargásokat nem fogjuk tolerálni - fenyegette meg a kormánymédiában zavargóknak titulált, a francia sárgamellényesekkel szemben szigorúan erőszakmentes orosz tüntetőket.

Macron azt a magas labdát csapta le, hogy a hasonlat sántít, mert a sárgamellényesek legalább szabadon indulhattak az európai parlamenti választásokon, és szabadon indulhatnak majd az önkormányzati választásokon, és szerinte ez így is van rendjén.

Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

A G7-csúcs előtti kétoldalú találkozó része Marcon azon erőfeszítéseinek, hogy Európa új erős embereként pozicionálja magát, illetve párbeszédet folytasson Oroszországgal, miközben fenntartja bírálatait. A két nagy  közös téma Szíria és Ukrajna volt, és az utóbbiban mintha látszana előrelépés. Macron és Putyin ugyanis egyaránt hangsúlyozta a normandiai négyek - azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tanácskozásának felújítását. 

Macron amellett érvelt, hogy a normandiai négyek következő egyeztetését a következő hetekben meg kellene tartani, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztásával a helyzet szerinte teljesen megváltozott. Putyin is azt hangsúlyozta, hogy Zelenszkij újra mozgásba lendítheti a befagyasztott béketervet, és az új ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései „óvatos optimizmusra” adnak okot. Oroszország is nyitott a normandiai négyek tanácskozásainak felújítására, nem is lát más alternatívát, de csak akkor látja értelmét egy újabb találkozónak, ha azon konkrét eredményeket is el tudnak érni. (Politico, Financial Times, MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.