A légszennyezéstől nagyobb kockázattal alakulhat ki bipoláris zavar vagy depresszió

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, hanem egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható.

A szennyezett levegőben élő embereknél nagyobb kockázattal alakul ki bipoláris zavar vagy depresszió – állítják a kutatók, akik amerikai és dán páciensek millióinak adatait elemezték.

Andrey Rzhetsky, a tanulmány vezető szerzője, a Chicagói Egyetem kutatója szerint miközben a mentális betegségeknek számos kiváltó oka lehet, ezek között a levegő szennyezettsége egy új tényező. A kutyákkal és rágcsálókkal végzett kísérletek azt mutatták, hogy a légszennyezettség bejut az agyba, ahol gyulladást okoz, ami olyan tünetekkel jár, mint a depresszió.

„Nagyon lehetséges, hogy ugyanez az embereknél is megtörténhet”

– mondta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a légszennyezettség évi 7 millió ember halálát okozza, ami több, mint ahányan összesen meghalnak a háborúk, gyilkosságok, tuberkolózis, AIDS és malária miatt.

A ma született gyerekek életét átlagosan 20 hónappal rövidíti meg a szennyezett levegő – állapította meg a Health Effects Institute amerikai nonprofit kutatóintézet idei jelentése.

Miközben a légszennyezettség fizikai hatásaival sok tanulmány foglalkozott már, a mentális betegségekkel való kapcsolata kevéssé kutatott téma.

Szmog Budapest felett a Gellért-hegyről fotózva 2015. november 7-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A PLOS Biology folyóiratban publikált tanulmányban 151 millió amerikai és 1,4 millió dán lakos egészségügyi adatait és a helyi légszennyezettségi adatokat hasonlították össze. A dán páciensek esetében 10 éves korig vizsgálták a mentális betegség kialakulása és a légszennyezettség közötti összefüggést, az USA-ban pedig valós időben vizsgálták a légszennyezettség szintjét.

A légszennyezettségnek való kitettség gyerekkorban több mint kétszeresére emelte a skizofrénia kockázatát a dán páciensek körében, de a személyiségzavaros, depressziós és bipoláris zavarban szenvedők aránya is megnőtt.

Az amerikai adatok is megerősítették, hogy a légszennyezettség kapcsolatba hozható a bipoláris zavar és a depresszió magasabb arányával, de egyéb mentális állapottal, köztük a skizofréniával, epilepsziával vagy Parkinson-kórral nem találtak kapcsolatot.

A tanulmánnyal egyszerre megjelent kommentár, aminek a szerzője a Stanford Egyetem professzora, John Ioannidis, ugyanakkor azt írja: miközben a kutatás felvetette a lehetőséget, hogy a légszennyezettség mentális betegséget okozhat, a kutatóknak nem sikerült ezt egyértelműen igazolniuk. „A nagy adatbázisok elemzése ellenére a rendelkezésre álló bizonyítékoknak jelentős hiányosságai vannak, és a lehetséges torzítások hosszú sora érvénytelenítheti a megfigyelt kapcsolódásokat” – írta Ioannidis. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.