Partra szállhattak az Open Armson veszteglő menekültek Olaszországban

Kikötött kedden késő este a szicíliai Lampedusa szigetén a spanyol segélyhajó, az Open Arms. A fedélzetén eredetileg 147, a Földközi-tengerből augusztus elsején kimentett ember volt. Nem köthettek ki, mert Matteo Salvini belügyminiszter korábbi rendelete megtiltotta azt. Ezért a hajó kezdetben az olasszal határos nemzetközi vizeken várakozott, majd miután Salvini rendeletét a bíróság augusztus 14-én megsemmisítette, megközelíthették Lampedusát 800 méterre. A törvényszék ítéletének indoklásában - orvosszakértői és pszichológiai vélemények alapján - megállapította, hogy a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a belügyminiszter korábbi rendelkezése. A partra azonban nem léphettek a hajó utasai, csak a kiskorúakkal tettek kivételt. 

Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajóján. A felvétel nem most, hanem még júliusban készült, amikor végül a spanyol kormány hajlandó volt befogadni a mentőhajót.Fotó: LLUIS GENE/AFP


A spanyol kormány vasárnap jelezte, hogy náluk kiköthet a hajó, de a hosszú várakozás miatt a civil szervezet nem vállalta a több napos plusz utat. Több kétségbeesett ember a hajóról a tengerbe ugrott és megpróbált kiúszni a partra. Végül az olasz ügyészség kedden felmérte a helyzetet, lefoglalták a hajót és kivitték a partra az embereket. A szárazföldre lépőket rögtön a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd kisbuszokkal szállították őket a legközelebbi befogadó központba.

Az Európai Bizottság kérésére eddig hat ország vállalta, hogy befogadna a hajó utasai közül embereket, Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország.

Olaszországban eközben kormányválság van, mert bejelentette a lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Salvini kavarásai miatt.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.