Megúszta a börtönt a gyermekét alultápláló ausztrál vegán pár

Nem kell börtönbe vonulnia annak az ausztrál vegán párnak, akik olyan szigorú vegán diétára fogták újszülött gyereküket, hogy az súlyos alultápláltságban szenvedett. A párt - akit az ausztrál jogszabályok értelmében nem lehet megnevezni - ugyan másfél év börtönre ítélték, de ezt közmunkával kiválthatják.

A vegán diéta annyira rosszat tett amúgy a gyereküknek, hogy 19 hónapos korában még csak háromhónaposnak nézett ki. Nem csoda, szülei zabbal, krumplival, piritóssal és rizzsel táplálták. Amikor a most már hároméves kislányt idén év elején gyámságba vették, egyáltalán nem voltak még fogai.

"A gyermek súlyosan alultáplált, sovány és kistermetű volt, és minden jelentős fejlődési fokban le volt maradva" - mondta az ítélet kihirdetésekor Sarah Huggett bíró. A gyereket tavaly márciusban vették gondozásba, miután az anyja végre orvosi segítséget kért, mert a súlyosan károsult gyereke rohamot kapott. Mikor az orvosok ellátásba vették, a szája el volt kékülve, végtagjai kihültek, alacsony volt a vércukorszintje, izomzata fejletlen volt. Nem tudott járni, magától enni, felülni, beszélni, sőt, állami gondozója elmondása szerint "még játszani se".

Hugget bírónő szerint a pár eleinte nem volt hajlandó elfogadni, hogy gyermekük a vegán diéta miatt fejlődik rendellenesen, pedig "nem nagyon fiatalok vagy műveletlenek". (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.