Macronék blokkolják a dél-amerikai országokkal kötött gigaüzletet, ha Bolsonaro nem lép fel hatékonyan az Amazonas védelmében

külföld
2019 augusztus 23., 15:32

Emmanuel Macron szerint a brazil elnök hazudott neki a júniusi G20-csúcson, amikor a klímaváltozás elleni elkötelezettségéről beszélt - közölte a francia elnök hivatala. A szokatlanul kemény szavakat egy erőteljes lépés is követte:

ha Brazília nem veszi komolyan a környezetvédelmet, akkor Franciaország nem írja alá az Európai Unió történetének egyik legfontosabb kereskedelmi megállapodását Brazíliával és három másik dél-amerikai országgal.

Ehhez az állásponthoz nem sokkal később Írország miniszterelnöke is csatlakozott.

photo_camera Merkel, Macron, Tusk és Bolsonaro az oszakai csúcson Fotó: EyePress News

Az úgynevezett Mercosur csoport, amelynek teljes jogú tagjai Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay, mintegy 20 éve folytatnak tárgyalásokat az EU-val egy sor kereskedelmi vám eltörléséről. Az egyik legnagyobb uniós üzlet röviden úgy foglalható össze, hogy az európai országok vámmentesen vagy jóval kedvezményesebben szállíthatnának ipari termékeket, autókat Dél-Amerikába, míg a Mercosurt támogatnák különböző mezőgazdasági termékek exportjában. 

Júniusban a felek végül megállapodtak a feltételekben. Bolsonaro ezt „történelmi” lépésnek, illetve „minden idők egyik legfontosabb kereskedelmi megállapodásának” nevezte.

Bolsonaro mára finomított is az álláspontján. Tegnap még arról beszélt, hogy nincs elég erőforrásuk az erdőtüzek leküzdésére, mégsem kell a külföldi segítség. Ma viszont már azt nyilatkozta, hogy erősen gondolkoznak a válság megoldásán, például a hadsereg bevetésén.

Eközben Macron mellett a német kancellár és a brit kormányfő is aggodalmának adott hangot a brazíliai esőerdőkben pusztító rekordszámú tűz miatt, és sürgették, hogy az ügy kerüljön napirendre a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát tömörítő G7 csoport hétvégi csúcstalálkozóján Franciaországban. 

  • Boris Johnson szóvivője szerint a brit kormányfőt „mély aggodalommal tölti el az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek számának növekedése és az, hogy milyen hatással bír ezen értékes élőhelyek tragikus megsemmisülése.”
  • Emmanuel Macron azt írta a Twitteren: „Ég a házunk. Szó szerint. Lángokban a tüdő, amely a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli.”
  • Angela Merkel a szóvivője útján „megdöbbentőnek és fenyegetőnek” nevezte a tüzeket.
  • António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmainak adott hangot: „A globális klímaválság közepette nem engedhetjük, hogy még több kár érje az oxigén és a biológiai sokféleség egyik legfontosabb forrását. Az Amazonas-vidéket meg kell védeni.”
Pénteki tüntetés Amszterdamban
photo_camera Pénteki tüntetés Amszterdamban Fotó: ROMY FERNANDEZ/AFP

Jair Bolsonaro brazil elnök civilszervezeteket tett felelőssé a tűzesetekért, és azzal vádolta őket, hogy azért perzselik fel az amazonasi őserdőt, hogy ártsanak a kormányának. Később elismerte, hogy erre nincsenek bizonyítékai. Macron szavaira azt reagálta, hogy a francia elnök idejétmúlt kolonialista gondolkodásmódról ad tanúbizonyságot azáltal, hogy az Amazonas-vidék országai részvétele nélkül akarja megvitatni az Amazóniával kapcsolatos ügyeket. 

Az amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken. Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az idén az előző évhez képest, főként az Amazonas vidékén. Környezetvédők állítják, Jair Bolsonaro elnök bátorítja a fakitermelőket és a földműveseket, hogy irtsák az őserdőt, így szerezve területeket maguknak. (BBC, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.