Bolsonaro szerint Brazíliának nincs elég erőforrása leküzdeni az erdőtüzeket

külföld
2019 augusztus 22., 19:58
comments 365

Újabb meghökkentő állítással állt elő Jair Bolsonaro brazil államelnök a brazíliai erdőtüzekkel kapcsolatban. 

Olyan erdőtüzek pusztítanak ugyanis az Amazonas őserdeiben, amelyek már műholdas felvételeken is jól kivehetőek, és amelyek füstje oly sűrű, hogy elsötétíti a napot még a 3000 kilométerre fekvő Sao Paolo városában is.   

Bolsonaro első váratlan reakciója a tüzekre az volt, hogy azokat feltehetően NGO-k gyújtották. Bizonyítékkal nem szolgált, egyszerűen csak megosztotta megérzéseit a sajtó képviselőivel.

Jair Bolsonaro beszédet mond 2019. január 15-én Brasilia városában
photo_camera Jair Bolsonaro beszédet mond 2019. január 15-én Brasilia városában Fotó: EVARISTO SA/AFP

Az elnök csütörtökön aztán rátett erre még egy lapáttal, amikor újságírók előtt arról kezdett beszélni, hogy a kormánynak egyszerűen nincsenek meg a megfelelő forrásai az erdőtüzek megfékezéséhez: 

„40 embert se tudok odaküldeni a belügyminisztériumból, olyannyira nincs erre forrásunk. Itt tartunk.”

Bolsonaro csütörtöki nyilatkozatában ismételten megkérdőjelezte a nemzeti űrkutató intézet adatait, amelyek azt mutatják, hogy a tavaly júniusi adatokhoz képest 88 százalékkal nagyobb arányban pusztultak az erdők az Amazonasban. 

NGO-k és környezetvédő civil szervezetek azzal vádolják az elnököt, hogy kifejezetten bátorítja a földműveseket, fakitermelőket és mezőgazdasági munkásokat az ültetések előtti tisztogatásra, amivel csak hozzájárulnak az erdőtüzek terjedéséhez. 

Bolsonaro nemrég maga nyilatkozta, hogy Brazíliának nincs szüksége se Norvégia, se Németország támogatásához az Amazonas védelme érdekében. Augusztus közepén mindkét ország bejelentette, hogy felfüggeszti a brazil kormány amazonasi őserdők védelmét szolgáló alapjának támogatását, tekintettel arra, hogy Jair Bolsonaro hatalomra kerülése óta nemhogy védik, hanem egyre intenzívebben irtják az esőerdőt. Németország esetében első körben 35 millió eurós (11,4 milliárd forintos) összeg megvonásáról volt szó. 

Az Amazon Fund keretében Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől több 100 millió euró érkezik évente az Amazonas és környékének védelmére. A német kormány az alapba eddig 55 millió eurót fizetett be, Norvégia 8 milliárd koronát (260 milliárd forintot). 

Jair Bolsonaro elnök többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem fontos számára az Amazonas-medence megőrzése. Csak most júliusban több mint 1345 km2-en vágták ki a fákat, harmadával többet, mint a 2015 óta zajló mérések eddigi rekordhónapjában. (BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.