Úgy lángol az amazonasi őserdő, hogy a füst még a 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városában is elsötétíti a napot

2019 augusztus 21., szerda 3:47
146

Az űrből is kivehetőek az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok.

Az űrből is látható az amazonasi erdőtüzek füstje Fotó: NASA

A füst eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt a BBC tudósítása szerint, de hétfő délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől körülbelül 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.

Az El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erdőtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. Ez Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.

A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között közvetlen és közvetett összefüggés is látszik.

Eleve az erdőtüzek egy részét direkt azért gyújtják, hogy az őserdőtől így nyert területet mezőgazdasági célra fordítsák. Augusztusban viszont túl nagy a tüzek elterjedésének kockázata, ezért ilyenkor tilos így irtani az esőerdőt. Az emberi tevékenység viszont ilyenkor is ronthat a helyzeten, például a korábban megrikított erdőségek miatt alacsonyabb a páratartalom, ami eddig nehezítette az erdőtüzek terjedését.

Így néz ki műholdról az erdőirtás egy 40 ezres brazil város mellett idén júliusban és augusztusban:

A szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta felgyorsult az erdőirtás Brazíliában, ennek eredményeként pedig a német és a norvég kormány is felfüggesztette a Brazíliának nyújtott támogatásaik egy részét, azt, amit elvileg az esőerdők védelmére kellene fordítani.

Bolsonaro elnök szerint a környezetvédelemért egyébként úgy is lehet tenni, ha csak minden második nap kakál az ember. (BBC, Vice News, EuroNews, WaPo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt