Úgy lángol az amazonasi őserdő, hogy a füst még a 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városában is elsötétíti a napot

külföld
2019 augusztus 21., 03:47
comments 144

Az űrből is kivehetőek az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok.

photo_camera Az űrből is látható az amazonasi erdőtüzek füstje Fotó: NASA

A füst eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt a BBC tudósítása szerint, de hétfő délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől körülbelül 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás

Az El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erdőtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. Ez Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.

A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között közvetlen és közvetett összefüggés is látszik.

Eleve az erdőtüzek egy részét direkt azért gyújtják, hogy az őserdőtől így nyert területet mezőgazdasági célra fordítsák. Augusztusban viszont túl nagy a tüzek elterjedésének kockázata, ezért ilyenkor tilos így irtani az esőerdőt. Az emberi tevékenység viszont ilyenkor is ronthat a helyzeten, például a korábban megrikított erdőségek miatt alacsonyabb a páratartalom, ami eddig nehezítette az erdőtüzek terjedését.

Így néz ki műholdról az erdőirtás egy 40 ezres brazil város mellett idén júliusban és augusztusban:

link Forrás

A szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta felgyorsult az erdőirtás Brazíliában, ennek eredményeként pedig a német és a norvég kormány is felfüggesztette a Brazíliának nyújtott támogatásaik egy részét, azt, amit elvileg az esőerdők védelmére kellene fordítani.

Bolsonaro elnök szerint a környezetvédelemért egyébként úgy is lehet tenni, ha csak minden második nap kakál az ember. (BBC, Vice News, EuroNews, WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.