Olyan ütemben irtják az őserdőt Brazíliában, hogy az összeomlás lassan megállíthatatlan lesz

2019 július 25., csütörtök 21:37
168

A legfrissebb kormányzati adatok szerint Brazíliában az Amazonas-medencében az őserdő mérete percenként több mint három focipályányival csökken, és így hamarosan visszafordíthatatlan lehet a kár – írja a Guardian.

Az Amazonas-medence a világ legnagyobb alföldje és legnagyobb összefüggő erdősége is. Az élővilága nagyon színes, a világ legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas miatt itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének közel ötöde. Ami az itt történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára. Az itteni erdőirtással több üvegházgáz kerül a légkörbe, és ha megzavarják a sodrást a dzsungelben, akkor a tengerbe érkező hordalékanyag csökkenése miatt az Amazonas torkolatától több mint 1000 km-re lévő Suriname partvidékén is kipusztulhatnak a mangroveerdők és bizonyos fajtájú halak.

Fotó: Mauro Pimentel/AFP

Jair Bolsonaro elnök többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem fontos neki az Amazonas-medence megőrzése, és miután májusban és júniusban évről évre nő a fakitermelés, beigazolódni látszanak az amiatt érzett félelmek, hogy az elnök zöld utat adott az illegális földfoglalásoknak, fakitermeléseknek és erdőégetéseknek.

Júliusban eddig 1345 km2-en vágták ki a fákat, harmadával többet, mint a 2015 óta zajló mérések eddigi rekordhónapjában. Bár még hátravan 5 nap a hónapból, kijelenthető, hogy ez az első hónap évek óta, amikor Londonnál nagyobb területet veszítenek el az erdőből.

A fakivágásokat ösztönző elnök pár napja megvádolta a brazil űrkutatási ügynökséget, hogy hazudott a jelentésében, amiben a minden eddiginél gyorsabb ütemű erdőirtásokról számolt be. Műholdképek alapján jelentették ugyanis, hogy  júniusban 60 százalékkal több fát vágtak ki amazonasi esőerdőben Brazíliában az egy évvel ezelőttihez képest. A brazil űrügynökség (INPE) adatai szerint júniusban összesen 769,1 km2-nyi őserdő tűnt el, míg tavaly júniusban ez még csak 488,4 km2 volt. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt