Bolsonaro a saját űrügynökségének sem hiszi el, hogy gyorsabban pusztítják az őserdőket, mióta ő az elnök

A fakivágásokat ösztönző brazil elnök azzal vádolja az ország űrkutatási ügynökségét, hogy hazudott abban a jelentésében, amiben a minden eddiginél gyorsabb ütemű erdőirtásokról számolt be. Műholdképes adatok alapján nemrég jelentették, hogy  idén júniusban 60 százalékkal több fát vágtak ki amazonasi esőerdőben Brazíliában az egy évvel ezelőttihez képest. A brazil űrügynökség (INPE) adatai szerint júniusban összesen 769,1 négyzetkilométernyi őserdő tűnt el, miközben tavaly ugyanebben a hónapban ez még csak 488,4 négyzetkilométer volt a fogyás. 

Jair Bolsonaro vádaskodásaira reagálva most közölték, hogy az méréseik 95 százalékig megbízhatóak, ugyanakkor az elnök szeretne találkozni az ügynökség vezetőjét. 

Jair Bolsonaro elnökFotó: Evaristo Sa/AFP

Bolsonaro korábban amiatt kritizálta a környezetvédelmi hatóságokat, hogy túl sok bírságot szabnak ki az illegális fakitermelőkre és a farmerekre, a természetvédők már figyelmeztettek, hogy az ilyen megjegyzések csak bátorítani fogják az erdőirtásokat. És a mostani adatok azt mutatják, hogy pontosan ez is történt. (BBC)