Bolsonaro a saját űrügynökségének sem hiszi el, hogy gyorsabban pusztítják az őserdőket, mióta ő az elnök

külföld
2019 július 20., 07:26
comments 157

A fakivágásokat ösztönző brazil elnök azzal vádolja az ország űrkutatási ügynökségét, hogy hazudott abban a jelentésében, amiben a minden eddiginél gyorsabb ütemű erdőirtásokról számolt be. Műholdképes adatok alapján nemrég jelentették, hogy idén júniusban 60 százalékkal több fát vágtak ki amazonasi esőerdőben Brazíliában az egy évvel ezelőttihez képest. A brazil űrügynökség (INPE) adatai szerint júniusban összesen 769,1 négyzetkilométernyi őserdő tűnt el, miközben tavaly ugyanebben a hónapban ez még csak 488,4 négyzetkilométer volt a fogyás.

Jair Bolsonaro vádaskodásaira reagálva most közölték, hogy az méréseik 95 százalékig megbízhatóak, ugyanakkor az elnök szeretne találkozni az ügynökség vezetőjét.

photo_camera Jair Bolsonaro elnök Fotó: Evaristo Sa/AFP

Bolsonaro korábban amiatt kritizálta a környezetvédelmi hatóságokat, hogy túl sok bírságot szabnak ki az illegális fakitermelőkre és a farmerekre, a természetvédők már figyelmeztettek, hogy az ilyen megjegyzések csak bátorítani fogják az erdőirtásokat. És a mostani adatok azt mutatják, hogy pontosan ez is történt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.