Bolsonaro: Brazíliának nem kell az amazonasi őserdő fenntartására szánt német támogatás

Jair Bolsonaro brazil elnök élesen bírálta Németországot azért, mert az az Amazonas-vidék gyorsuló erdőirtása miatt befagyasztja a brazil erdőket és a faji sokszínűséget védő projektek támogatását.

Németország „nem fogja felvásárolni az Amazonast” – közölte Bolsonaro újságírók előtt Brazíliavárosban. „Jól jöhet még nekik ez a pénz. Brazíliának viszont nincs szüksége rá” – mondta.

Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter a hétvégén jelentette be, hogy az amazonasi esőerdők irtásának drasztikus felgyorsulása miatt a tárca leállítja az őserdők és a biodiverzitás védelmét szolgáló projektek támogatását az ún. Amazonas Alap keretében.

„A brazil kormány politikája miatt kétségessé válik, megvalósulhat-e az erdőirtási arányok következetes csökkenése” – idézte a német minisztert a Tagesspiegel szombaton. A minisztérium szerint felül kell vizsgálni Németország további szerepét az Amazonas Alapban.

A német intézkedés kb. 35 millió euró (11 milliárd forint) támogatást zárolt a minisztérium nemzetközi klímavédelmi alapjából. 2008-ban kb. 95 millió eurót utaltak ki Brazíliának.

A tárca közleménye szerint a meglévő projekteket egyelőre folytatják, de a tervezési fázisban lévő újabb kezdeményezéseket felfüggesztik.

Gerd Müller német fejlesztési miniszter hétfőn közölte, hogy Berlin nem lép ki az Amazonas Alapból, amiben Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől több 100 millió euró érkezik évente az Amazonas és környéke védelmére. „Az őslakos és környezetvédelmi csoportok és kormányzati képviselők a fontos és sikeres együttműködés fenntartása érdekében emelték fel szavukat” – mondta.

Ricardo Galvao, az Amazonas őserdeit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) volt igazgatója augusztus elején távozott posztjáról, miután Bolsonaro többször bírálta az intézetet, azt állítva, hogy a jelentéseik az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének. Az INPE szerint az ország 88 százalékkal több erdőt veszített idén júniusban, mint tavaly júniusban, és a műholdas adatok előzetes értékelése szerint júliusban a fakitermelés mértéke az egy évvel korábbihoz képest 278 százalékkal nőtt.

Bár Bolsonaro kormánya a párizsi klímaegyezményben kötelezte magát, hogy 2030-ra nullára csökkenti az illegális fakitermelés mértékét és nagy kiterjedésű erdősítési tevékenységet folytat, a valóság egészen más: Bolsonaro egyik legnagyobb támogatója a mezőgazdasági lobbi, és az elnök nem jelöl ki újabb természetvédelmi területeket, további erdőirtásokra ad engedély, illetve erőteljesebben akarja hasznosítani az Amazonas régióját.

Fotó: Mateus Bonomi/AGIF

Az Amazonas-régió nagy területeit használják haszonállatok tenyésztésére és takarmánynövények termesztésére. Az elmúlt 50 évben az esőerdő 17 százaléka tűnt el. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben a veszteség mértéke eléri a 20-25 százalékot, a Föld zöld tüdeje hatalmas szavannává változhat. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.