Meghalt David Koch milliárdos, az amerikai jobboldal egyik legnagyobb támogatója

A család szóvivője közölte, hogy 79 éves korában elhunyt David Koch. 

A republikánus-libertárius politikai meggyőződésükről ismert Koch fivérek fejenként 40 milliárd dollár körüli vagyonukkal ott vannak a világ tíz leggazdagabb embere között, holtversenyben a 9. helyen, és ha nem két ember lennének, hanem egy, akkor az az egy ember lenne a földkerekség leggazdagabb embere - írtuk 2016-os portrécikkünkben. Akkor éppen azzal keltettek feltűnést, hogy a radikális jobboldal legnagyobb támogatóiként sem álltak be Donald Trump mögé.

Paul Zimmerman/WireImageFotó: Paul Zimmerman

A szinte kizárólag a két testvér által birtokolt Koch Industries gyakorlatilag minden elképzelhető üzletágban jelen van a marhatenyésztéstől a vécépapírgyártásig, de a fő profil az olaj. Üzleti tevékenységüknél azonban nagyobb feltűnést keltett politikai aktivitásuk. Sokak szerint politikusoknak juttatott adományaik és befolyásuk alapján csak maga a Republikánus Párt van nagyobb hatással az amerikai jobboldalra náluk.

Testvére, a 83 éves Charles nemrég a tőle ideológiailag meglehetősen távol álló Soros Györggyel alapított háborúellenes elemzőintézetet.