Biztos sok gombát, halat és algát evett a nyaraláson - mondták az orosz orvosnak, akinek sugárzó izotópot találtak a szöveteiben az eltitkolt nukleáris baleset után

Tragikomikus csúcsot értek el a szovjet típusú titkolózásban és letagadásban az orosz hatóságok: miután sugárzó cézium 137-es izotópot mutattak ki az egyik olyan orvos szöveteiben, aki a két héttel ezelőtti, eltitkolt, nukleáris fegyverkísérlet közbeni robbanás áldozatait kezelte, most azt mondták neki, hogy nem az esemény, hanem az étkezési szokásai miatt lett sugárzó a teste.

A cézium 137-es hajlamos felhalmozódni halakban, gombákban és ehető algákban, a férfi testébe pedig nagy valószínűséggel így, vagyis a táplálékával együtt került a sugárzó anyag - közölték faarccal orosz szakértők az orvossal. Az orvost kezelő kórház egyik név nélkül nyilatkozó alkalmazottja elmesélte a Medusának, hogy megkérdezték a férfit, hogy járt-e nyaralni valahol az elmúlt években. Amikor megemlítette Thaiföldet, rávágták, hogy akkor biztosan sugárzó fukusimai rákot ehetett. (Thaiföld és Fukushima között durván 5 ezer kilométer a távolság.)

Miután egy fegyverkísérlet közben augusztus 8-án robbanás történt egy Fehér-tenger menti titkos orosz katonai bázison, amiben hivatalos adatok szerint 5 kutató és 2 katona meghalt, 6 másik pedig megsebesült, a hatóságok még a sérülteket kezelő kórház dolgozói elől is elhallgatták, hogy nukleáris baleset áldozatait kezelik. Így azok nem vették fel a meglévő sugárzásvédő felszereléseiket sem. Utólag százas nagyságrendben kellett megvizsgálni az egészségügyi dolgozókat, hogy milyen károsodás érte őket az eltitkolt sugárzás miatt. A vizsgálatok miatt állítólag titoktartási szerződést írattak alá velük.

Az orosz hadügyminisztérium ezután először azt is letagadta, hogy egyáltalán nukleáris baleset történt, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok azonnal figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak arról, hogy mi történt és hogy maradjanak otthon. Két nappal később két orosz mérőállomás pont akkor kapcsolt ki és szakította meg az adatok sugárzását, amikor a keletkezett radioaktív felhő számítások szerint a körzelükbe ért. Az orosz hatóságok állítólag azért vannak ekkora tagadásban, mert egy titkos szuperfegyvernek szánt, atommeghajtású rakéta tesztje sült el rosszul.

(via Guardian)