Biztos sok gombát, halat és algát evett a nyaraláson - mondták az orosz orvosnak, akinek sugárzó izotópot találtak a szöveteiben az eltitkolt nukleáris baleset után

2019 augusztus 25., vasárnap 8:15
209

Tragikomikus csúcsot értek el a szovjet típusú titkolózásban és letagadásban az orosz hatóságok: miután sugárzó cézium 137-es izotópot mutattak ki az egyik olyan orvos szöveteiben, aki a két héttel ezelőtti, eltitkolt, nukleáris fegyverkísérlet közbeni robbanás áldozatait kezelte, most azt mondták neki, hogy nem az esemény, hanem az étkezési szokásai miatt lett sugárzó a teste.

A cézium 137-es hajlamos felhalmozódni halakban, gombákban és ehető algákban, a férfi testébe pedig nagy valószínűséggel így, vagyis a táplálékával együtt került a sugárzó anyag - közölték faarccal orosz szakértők az orvossal. Az orvost kezelő kórház egyik név nélkül nyilatkozó alkalmazottja elmesélte a Medusának, hogy megkérdezték a férfit, hogy járt-e nyaralni valahol az elmúlt években. Amikor megemlítette Thaiföldet, rávágták, hogy akkor biztosan sugárzó fukusimai rákot ehetett. (Thaiföld és Fukushima között durván 5 ezer kilométer a távolság.)

Miután egy fegyverkísérlet közben augusztus 8-án robbanás történt egy Fehér-tenger menti titkos orosz katonai bázison, amiben hivatalos adatok szerint 5 kutató és 2 katona meghalt, 6 másik pedig megsebesült, a hatóságok még a sérülteket kezelő kórház dolgozói elől is elhallgatták, hogy nukleáris baleset áldozatait kezelik. Így azok nem vették fel a meglévő sugárzásvédő felszereléseiket sem. Utólag százas nagyságrendben kellett megvizsgálni az egészségügyi dolgozókat, hogy milyen károsodás érte őket az eltitkolt sugárzás miatt. A vizsgálatok miatt állítólag titoktartási szerződést írattak alá velük.

Az orosz hadügyminisztérium ezután először azt is letagadta, hogy egyáltalán nukleáris baleset történt, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok azonnal figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak arról, hogy mi történt és hogy maradjanak otthon. Két nappal később két orosz mérőállomás pont akkor kapcsolt ki és szakította meg az adatok sugárzását, amikor a keletkezett radioaktív felhő számítások szerint a körzelükbe ért. Az orosz hatóságok állítólag azért vannak ekkora tagadásban, mert egy titkos szuperfegyvernek szánt, atommeghajtású rakéta tesztje sült el rosszul.

(via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt