Magas hozamú állampapírral gyűjtene pénzt a klímavédelemre a bajor CSU

külföld
2019 augusztus 25., 13:23
comments 114

Garantáltan évi 2 százalékos hozamot biztosító állampapír bevezetését javasolja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges beruházások finanszírozására – írja a Bild.

A kiemelkedő hozamot biztosító állampapír kettős célt szolgál, a klímavédelem mellett a német állampolgárok negatív kamatokkal fenyegetett megtakarításainak „megmentését” is ígéri – írja a Bild.

A tervek szerint az állampapír futamideje 10 év, a kibocsátó pedig az állami fejlesztési bank (KfW) lenne – mondta a lapnak Alexander Dobrindt, a kormánypárt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője. A „klímabarát technológiák” terjesztéséhez milliárd eurós nagyságrendű forrásra van szükség, „ezért garantáltan pozitív kamatokkal akarjuk ösztönözni és honorálni a klímavédelmet célzó állampolgári befektetéseket” – mondta.

photo_camera Alexander Dobrindt Fotó: John MacDougall/AFP

Dobrindt szerint az államadósság finanszírozásának kedvező feltételei révén van elég pénz a „klímavédelmi állampapír” bevezetéséhez, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem ügyének lakossági támogatottsága alapján sikeres lehet a kezdeményezés. Szerinte komoly esély mutatkozik egy „széles társadalmi mozgalom” megteremtésére. Az állampolgári megtakarításokat „megsemmisítő” negatív kamatok helyett „a klímavédelmi befektetéseket támogató pozitív kamatokra” van szükség – mondta Alexander Dobrindt.

A CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy a pártja a kisbefektetők védelmében kezdeményezi egy törvény megalkotását, aminek az értelmében a bankok nem sújthatják negatív kamattal a 100 ezer euró (32,5 millió forint) alatti betéteket.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről Olaf Scholz pénzügyminiszter közölte: a tárca megvizsgálja, hogy van-e jogi lehetőség a negatív kamat alkalmazásának korlátozására. A miniszter elmondta: nem találja „jó ötletnek”, hogy a bankok „büntetőkamatot vetnek ki a folyószámlákon vagy megtakarítási számlákon tartott eszközökre”, és örömmel tölti el, hogy Markus Söder egyetért vele. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt