A történelem és a liberalizmus legvége: Fodor Gábor lemond a Magyar Liberális Párt éléről

POLITIKA
2019 augusztus 27., 15:23
comments 318

Drámai közlemény érkezett a szerkesztőségünkbe:

„A Magyar Liberális Párt augusztus 26-i küldöttgyűlésén Fodor Gábor bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről. Döntését azzal indokolta, hogy a Fidesz által kialakított autoriter rendszer elleni fellépésre csak új típusú ellenzéki együttműködés kialakításával van lehetőség. A pártelnök az elmúlt években számtalan konfliktust vállalt az önálló liberális politika megerősítése érdekében, amit maradéktalanul sajnos nem sikerült megvalósítani. Ezért most, az új ellenzéki együttműködésben olyan vezetőre van szüksége a liberális politikai közösségnek, akit nem terhelnek az elmúlt évek vitái. A hétfői küldöttgyűlés egyhangúlag fogadta el a pártelnök döntését, a tisztújításra november végéig kerül sor.”

Fodor Gábor 2013-ban alapította a Magyar Liberális Pártot, majd 2014-ben a több mint 700 tagot behaluzó párt elnökeként (az ellenzéki összefogás listájáról) bejutott a Parlamentbe, 2018-ban pedig Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője került be az Országgyűlésbe. Mivel a Fidesz olyan választási rendszert dolgozott ki, amiben az ellenzéknek csak együttműködve van esélye leváltani a kormányt, a szövetségi politika kialakítását Fodor másokra szeretné bízni a jövőben – indokolja a közlemény a visszalépését.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot a párt fővárosi irodájában 2016. október 2-án.
photo_camera Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot a párt fővárosi irodájában 2016. október 2-án. Fotó: Marjai János/MTI

Az elmúlt 6 évet gyakorlatilag az MSZP lélegeztetőgépén töltő formáció alapító-elnöke a tervei szerint egyetemi oktatóként folytatná a karrierét, és egy olyan intézetet alapít meg, amely a közép-európai rendszerváltás történetét dolgozza fel.

Úgy tűnik, Francis Fukuyamának igaza lett abban, hogy nem lett igaza, ez már tényleg a történelem, az utolsó ember és a liberális demokrácia vége. Rest in piac! $

Búcsúzóul idézzük fel a politikai pályafutásának második, a fideszes és SZDSZ-es korszakánál is nagyívűbb részének legfontosabb pillanatát, amikor a pártjáról beszélt az Index kamerája előtt a 2014-es önkormányzati kampányban:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.