Tiltakozó levelet írtak Tarlóséknak a Tabánért aggódó civilek

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Kivágnak 43 fát, bővítik a játszóteret és szabadtéri edzőtermet alakítanak ki Budapest I. kerületében, a Tabánban a „Budapest 2019 – Európa Sportfővárosa” programsorozat keretében. A dolog az ősz közeledtével olyan sürgős lett, hogy a munkaterületeket már le is kerítették, és az ügyben lakossági fórumot csak a munkálatok megkezdése után hívtak össze. A fák állítólag betegek vagy balesetveszélyesek, és már egy ideje tervezték, hogy kivágják őket. A park rendszeres látogatói azonban nem csak emiatt aggódnak.

A tabáni civilek szerdán tiltakozó levelet fogalmaztak meg, melynek címzettjei Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester és Szabó József, a Főkert Zrt. Igazgatója, frissen, váratlanul kinevezett zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri Biztos. A park rendszeres látogatói levelükben azt írják, fel vannak háborodva, hogy a Tabánban megkezdett fejlesztési munkálatokról semmilyen előzetes lakossági tájékoztatást, egyeztetést nem tartottak. 

„A Fenntartó által 2019. augusztus 29-én, a munkák megkezdésének
másnapján (!) bemutatott kertépítészeti helyszínrajzokat elfogadhatatlannak
tartjuk, tiltakozunk ellenük, és követeljük lakossági egyeztetés haladéktalan
összehívását” - írják. „A jelenlegi, általunk hézagosan megismert tervek a zöldterület jelentős csökkenését és 43 fa egyidejű kivágását tartalmazzák. Ezt nem tudjuk elfogadni. Emellett más, várostörténeti, esztétikai és gyakorlati szempontok és aggályok is felmerültek a tervezettekkel kapcsolatban”.

A levél írói hangsúlyozzák, hogy közösségük független a politikától, és nem akarják megakadályozni a Tabán fejlesztését. 

„Azt várjuk el, hogy a kivitelezést megelőzően láthassuk a pontos terveket,
azokra reagálhassunk, és mi is – akik a Tabánban naponta sétálunk, szemetet szedünk, védjük a növényeket és állatokat, sok éve rendszeresen fákat ültetünk –, elmondhassuk elképzeléseinket, ötleteinket és óhajainkat. Az önök által kidolgozott koncepciót alapul véve, szakmailag alátámasztott tervekkel, ötletekkel, nyitottan állunk elébe a lakossági egyeztetésnek, amelyen a fenntartható fejlődés elvét
szem előtt tartó, felelősen gondolkodó kerületi lakosok vennének részt, sorainkban számos magasan kvalifikált, hozzáértő, kreatív szakemberrel”. 

Tarlós külföldről hozott intézkedését, miszerint azonnal leállítatta a fakivágásokat, üdvözlik, ugyanakkor azt kérik tőle, a kivitelezést is függessze fel. 

Az ügyben múlt héten már petíciót indítottak, ezt már majdnem 1200-an aláírták, a friss tiltakozó levelet pedig tömegesen küldik ki, ehhez is bárki csatlakozhat.

A „Budapest 2019 - Európa sportfővárosa” programsorozat keretében nem csak a
a Tabánban, hat másik fővárosi helyszínen is tervezik szabadidőpark építését. A Tabán esetében érdekesség, hogy ott már van egy szabadtéri edzőterem, mégsem azt újítják fel, hanem építenek még egyet, illetve hogy az új, pelenkázóval felszerelt köztéri vécét nem a játszótér, hanem a sportpark mellett húzzák fel. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.