Tiltakozó levelet írtak Tarlóséknak a Tabánért aggódó civilek

Kivágnak 43 fát, bővítik a játszóteret és szabadtéri edzőtermet alakítanak ki Budapest I. kerületében, a Tabánban a „Budapest 2019 – Európa Sportfővárosa” programsorozat keretében. A dolog az ősz közeledtével olyan sürgős lett, hogy a munkaterületeket már le is kerítették, és az ügyben lakossági fórumot csak a munkálatok megkezdése után hívtak össze. A fák állítólag betegek vagy balesetveszélyesek, és már egy ideje tervezték, hogy kivágják őket. A park rendszeres látogatói azonban nem csak emiatt aggódnak.

A tabáni civilek szerdán tiltakozó levelet fogalmaztak meg, melynek címzettjei Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester és Szabó József, a Főkert Zrt. Igazgatója, frissen, váratlanul kinevezett zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri Biztos. A park rendszeres látogatói levelükben azt írják, fel vannak háborodva, hogy a Tabánban megkezdett fejlesztési munkálatokról semmilyen előzetes lakossági tájékoztatást, egyeztetést nem tartottak. 

„A Fenntartó által 2019. augusztus 29-én, a munkák megkezdésének
másnapján (!) bemutatott kertépítészeti helyszínrajzokat elfogadhatatlannak
tartjuk, tiltakozunk ellenük, és követeljük lakossági egyeztetés haladéktalan
összehívását” - írják. „A jelenlegi, általunk hézagosan megismert tervek a zöldterület jelentős csökkenését és 43 fa egyidejű kivágását tartalmazzák. Ezt nem tudjuk elfogadni. Emellett más, várostörténeti, esztétikai és gyakorlati szempontok és aggályok is felmerültek a tervezettekkel kapcsolatban”.

A levél írói hangsúlyozzák, hogy közösségük független a politikától, és nem akarják megakadályozni a Tabán fejlesztését. 

„Azt várjuk el, hogy a kivitelezést megelőzően láthassuk a pontos terveket,
azokra reagálhassunk, és mi is – akik a Tabánban naponta sétálunk, szemetet szedünk, védjük a növényeket és állatokat, sok éve rendszeresen fákat ültetünk –, elmondhassuk elképzeléseinket, ötleteinket és óhajainkat. Az önök által kidolgozott koncepciót alapul véve, szakmailag alátámasztott tervekkel, ötletekkel, nyitottan állunk elébe a lakossági egyeztetésnek, amelyen a fenntartható fejlődés elvét
szem előtt tartó, felelősen gondolkodó kerületi lakosok vennének részt, sorainkban számos magasan kvalifikált, hozzáértő, kreatív szakemberrel”. 

Tarlós külföldről hozott intézkedését, miszerint azonnal leállítatta a fakivágásokat, üdvözlik, ugyanakkor azt kérik tőle, a kivitelezést is függessze fel. 

Az ügyben múlt héten már petíciót indítottak, ezt már majdnem 1200-an aláírták, a friss tiltakozó levelet pedig tömegesen küldik ki, ehhez is bárki csatlakozhat.

A „Budapest 2019 - Európa sportfővárosa” programsorozat keretében nem csak a
a Tabánban, hat másik fővárosi helyszínen is tervezik szabadidőpark építését. A Tabán esetében érdekesség, hogy ott már van egy szabadtéri edzőterem, mégsem azt újítják fel, hanem építenek még egyet, illetve hogy az új, pelenkázóval felszerelt köztéri vécét nem a játszótér, hanem a sportpark mellett húzzák fel. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.