A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt az Index újságírója

Nem élt vissza személyes adatokkal az Index újságírója, amiért megírta, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó magyar nőt korábban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el. Erről Dezső számolt be a Facebookon, amit a hvg.hu vett észre

A II. és III. kerületi ügyészség azért emelt vádat az újságíró ellen, mert szerintük személyes adattal való visszaélést követett el a nő büntetett előéletének nyilvánosságra hozásával. Dezső úgy érvelt, a svéd nyilvános adatbázisból szedte ezeket az adatokat, mire a bíróság egy tárgyalás nélküli eljárásban megrovást szabott ki rá. Ez a lehető legenyhébb büntetés, a bíróság egy év próbára bocsátást kért. 

Dezső ezután rendes tárgyalást kért, ennek lett most vége. A bírósági végzés szerint azért nem követett el bűncselekményt, mert a nő önként vállalta nevét és arcát, amivel „a közélet egyéb szereplőjévé” vált, és a közvéleménynek joga van értesülni a bárki számára elérhető, nyilvános adatokról.