A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt az Index újságírója

Nem élt vissza személyes adatokkal az Index újságírója, amiért megírta, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó magyar nőt korábban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el. Erről Dezső számolt be a Facebookon, amit a hvg.hu vett észre

A II. és III. kerületi ügyészség azért emelt vádat az újságíró ellen, mert szerintük személyes adattal való visszaélést követett el a nő büntetett előéletének nyilvánosságra hozásával. Dezső úgy érvelt, a svéd nyilvános adatbázisból szedte ezeket az adatokat, mire a bíróság egy tárgyalás nélküli eljárásban megrovást szabott ki rá. Ez a lehető legenyhébb büntetés, a bíróság egy év próbára bocsátást kért. 

Dezső ezután rendes tárgyalást kért, ennek lett most vége. A bírósági végzés szerint azért nem követett el bűncselekményt, mert a nő önként vállalta nevét és arcát, amivel „a közélet egyéb szereplőjévé” vált, és a közvéleménynek joga van értesülni a bárki számára elérhető, nyilvános adatokról. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.