Alig találnak óvodapedagógust a gyerekek mellé

óvoda
2019 szeptember 04., 18:12
comments 385

Ideális esetben 2-3 óvodapedagógus kell egy gyerekcsoporthoz, de előfordul, hogy egyet sem találnak, akkora a munkaerőhiány. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak azt mondta, tíz pályakezdő pedagógusból csak kettő marad öt év elteltével is a pályán. 

Az óvodapedagógusi pályán ugyanis egy kezdő a garantált bérminimumot kapja, bruttó 195 ezer forintot, épp annyit, mint egy frissen végzett szakmunkás. Ebből a levonások után alig 130 ezer forint marad. 

Nyár közepén még több mint hétszáz óvodapedagógusi állást hirdettek, amire Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár két napja azt mondta, ez nagy szerencse, mert így legalább van hol elhelyezkedniük a frissen végzetteknek

Máshol is hiány van

Nemcsak óvodákban, az iskolákban is elkélne a dolgozó, júliusban több mint háromezer állást hirdettek. Hajnal Gabriella, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ vezetője akkor azt mondta, „ez a nyaranta természetes fluktuáció, ilyenkor költöznek, váltanak munkahelyet a tanárok, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány”.

Hasonló a helyzet a bölcsődékben is, ahol a kormány férőhelybővítési programja miatt egyre több kisgyermeknevelőre lenne szükség, sok helyen mégis vért izzadnak, hogy munkaerőt találjanak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.