Boris Johnson máris kisebbségbe került a parlamentben, napirendre került a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvény

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A lázadó konzervatívok és az ellenzékiek összefogásának köszönhetően a brit  parlament kedd éjjel megszavazta azt az ellenzéki javaslatot, ami lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet. Ez alapján akár 2020-ig is el lehetne halasztani a kilépést, ha a parlament nem támogatja a megállapodást. 

A 328-301 arányban, 21 konzervatív képviselő támogatásával meghozott döntéssel a képviselők gyakorlatilag kivették a konzervatív párti Boris Johnson kormányának kezéből a parlamenti ügymenet irányítását. Ezt várhatóan kizárással torolja meg a kormánypárt. 

A brit kormány már korábban belengette, hogy kizárja az alsóházi konzervatív frakcióból azokat a képviselőket, akik szembefordulnak vele az ellenzéki indítványról szóló szavazáson, és megtiltja nekik azt is, hogy a következő parlamenti választáson a Konzervatív Párt színeiben induljanak.

A Downing Street szóvivője a kedd esti szavazás után megerősítette a lázadó képviselők kizárásának tervét. A Konzervatív Párt a 21 képviselő kizárása esetén kisebbségbe kerülne az alsóházban. 

Boris Johnson miniszterelnökFotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Boris Johnson miniszterelnök, a háromórás vita után tartott szavazás eredményére reagálva, előrehozott választásokat emlegetett arra az esetre, ha a parlament megszavazza az ellenzéki indítványt. 

Az alsóház várhatóan szerda este veszi napirendre a Munkáspárt által beterjesztett tervezetet. Ennek lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, 

akkor Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.A brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes határnapja október 31. A további három hónapi halasztáshoz az EU-ban maradó országok egyhangú jóváhagyása szükséges. Boris Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.

Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Johnson szerint a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni az előző miniszterelnök, Theresa May által az Európai Unióval tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem.

A kedd éjjeli alsóházi szavazásról azt mondta, hogy szerinte a parlament az ellenzéki indítvány elfogadásával romba döntheti bármiféle új Brexit-megállapodás elérésének esélyét, mert az Európai Unió kezébe adná a további tárgyalások irányítását, és ebben az esetben az EU maga határozhatná meg, hogy meddig tartja az unióban Nagy-Britanniát.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ő nem hajlandó részt venni mindebben, 

így ha az alsóház szerdán elfogadja az ellenzéki indítványt, a brit választóknak kell dönteniük arról, hogy Nagy-Britanniát ki képviselje az október 17-én esedékes EU-csúcsértekezleten.Johnson szerint mindenki tudja, hogy ha a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn lenne a miniszterelnök, akkor könyörögne az EU-nak a Brexit halasztásáért, és elfogadná az Európai Unió minden követelését. „Én nem akarok választásokat, de ha a képviselők a Brexit újabb értelmetlen, potenciálisan évekig tartó halasztását írják elő, akkor ez lenne az egyetlen megoldási lehetőség” - tette hozzá Johnson.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetőjeFotó: ROGER HARRIS/AFP

A választások közötti időszakot öt évben rögzítő brit parlamenti törvény értelmében a következő választás 2022-ben lenne, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához a 650 fős alsóház kétharmados többségének támogatására lenne szükség.

A BBC értesülése szerint ha a kormány kezdeményezi az előrehozott választások kiírását, és ezt a parlament elfogadja, a választásokat október 15-én tartanák.A kedd éjjeli alsóházi szavazáson a Konzervatív Párt frakciójának 21 tagja szavazott a kormány ellen, vagyis arra az ellenzéki indítványra, hogy a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezetet a ház napirendre vegye.

A kormánnyal szembeforduló képviselők között volt több egykori kormánytag, köztük Philip Hammond volt pénzügyminiszter, Greg Clark, az üzleti ügyek volt minisztere és Rory Stewart volt nemzetközi fejlesztési miniszter. Szintén a kormány ellen szavazott Sir Nicholas Soames, Winston Churchill unokája is. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér