A bajai választási bizottság szerint nincs gond azzal, hogy a fideszes polgármester a helyi bölcsődében fotózkodott a gyerekekkel

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Baja fideszes polgármestere, Fercsák Róbert egy bölcsődébe ment be, és az ott, a gyerekek társaságában készült fotókat osztotta meg közösségi oldalán.

A gyerekek arcát mi takartuk ki, nem a fideszes politikusFotó: Fercsák Róbert/Facebook

A bajai polgármester ezzel még egy tovább ment, mint számos párttársa, akik általános iskolás gyerekeket használnak fel kampánycélokra, annak ellenére, hogy ez jogszabályellenes és külön ombudsmani ajánlás is figyelmeztette erre a politikusokat.

A bölcsődei látogatás után a bajai ellenzék tagjai a helyi választási bizottsághoz fordultak, kifogásolva Fercsák tettét, de a bizottság csütörtöki határozatában elutasította a kifogást. A birtokunkba jutott határozat szerint a bizottság ugyan azt megállapította, hogy valóban kampányeszközként szolgált a Facebook-poszt, ugyanakkor a polgármester az önkormányzat és a képviselő-testület képviselőjének is minősül, ez pedig más helyzetet teremt: 

„Önmagában ezért az, hogy Fercsák Róbert - aki hivatalban lévő polgármester - Baja Város Önkormányzatának, a Bajai Egyesített Bölcsődék fenntartójának képviselője munkaidőben (amely nevelési idő is egyben, és ezért az intézményben gyermekek tartózkodnak) megtekint egy, a fenntartó részben Európai Uniós forrásból - amely projektek esetén köztudomású, hogy a beruházó a projekt végrehajtásáról a nyilvánosságot tájékoztatni köteles - finanszírozott beruházásbán megvalósult bölcsődei fejlesztést, es arról a nyilvánosság tájékoztatása érdekében fényképek közzétételével, direkt választási kampányra utaló megjegyzés nélkül beszámolt, nem valósítja meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét.”

Mint a határozatban leírták, a polgármesteri pozició így nem összemérhető azzal, amikor a feladatkörébe nem tartozóan, kampányidőszakban megy be egy köznevelési intézménybe. 

És ugyan valóban úgy szólnak a jogszabályok, hogy egy ilyen fénykép publikálásakor a közzétevőnek rendelkeznie kell a gyerekek törvényes képviselőinek hozzájárulásával, de a panaszt tevő nem bizonyította, hogy a polgármester ne rendelkezett volna ezekkel. A döntés ellen a bajai ellenzék tagjai fellebbezést fognak benyújtani. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.