Három év alatt 11,2 milliárd forintot költött a Hungary Helps Ügynökség a keresztények megsegítésére a világban

Tbg
külföld
2019 szeptember 05., 09:11

„A számlálónk 11,2 milliárd forintnál jár, a Hungary Helps Programon belül ennyit költöttünk kifejezetten a szükséget szenvedő vallási közösségek megsegítésére az elmúlt majdnem három évben. A jövő évi büdzsé szerint a támogatási keretünk hárommilliárdos, ami azt jelenti, hogy Magyarország továbbra is kiáll az üldözött keresztények mellett” - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Tristant a lap arról kérdezte, hogyan alakul a HHP sorsa mostanában: mint az interjúból kiderül, a HHP elsősorban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és újabban az amerikai USAID-del fűzte szorosabbra a szálakat, a magyar segélyforintok jelentősé része a jazidi és a ninivei fennsíkről elüldözött keresztények visszatelepítésére, megsegítésére megy el. Évente nagyjából 3 milliárd forint.

Tristan elmondta, a magyar program nem közvetlenül, hanem a helyi felekezeteken keresztül osztja szét a támogatási pénzeket:

„Súlyos a helyzet, ma mintegy kétszázmillió keresztényt ér diszkrimináció a hite miatt. Ha a Közel-Keleten nem lépünk fel azonnal, a kereszténység kétezeréves bölcsőjéből egész egyszerűen eltűnnek a Krisztus-hívők.”

Tristan a lapnak elmondja, nagyot javult a kapcsolatuk a USAID-del, mióta Trump az elnök Washingtonban: „A demokrata adminisztráció alatt a USAID-et valóban számunkra elfogadhatatlan politikai érdekek érvényesítésére használták fel (...) Egyes beszámolók szerint például voltak olyan afrikai támogatottjaik, akiknek feltételként szabták a melegházasság és az abortusz legalizálását. Ez embertelen.”

Tristan ezúttal nem beszélt arról, hogy a Kínában üldözött keresztényeket miért hagyják ki a programból, illetve arról sem beszélt, mit keresett Orbán Viktorral egy hivatalosnak látszó, de hivatalosan nem hivatalos úton Fátimában. (Magyar Hírlap)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.