Három év alatt 11,2 milliárd forintot költött a Hungary Helps Ügynökség a keresztények megsegítésére a világban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A számlálónk 11,2 milliárd forintnál jár, a Hungary Helps Programon belül ennyit költöttünk kifejezetten a szükséget szenvedő vallási közösségek megsegítésére az elmúlt majdnem három évben. A jövő évi büdzsé szerint a támogatási keretünk hárommilliárdos, ami azt jelenti, hogy Magyarország továbbra is kiáll az üldözött keresztények mellett” - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Tristant a lap arról kérdezte, hogyan alakul a HHP sorsa mostanában: mint az interjúból kiderül, a HHP elsősorban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és újabban az amerikai USAID-del fűzte szorosabbra a szálakat, a magyar segélyforintok jelentősé része a jazidi és a ninivei fennsíkről elüldözött keresztények visszatelepítésére, megsegítésére megy el. Évente nagyjából 3 milliárd forint.

Tristan elmondta, a magyar program nem közvetlenül, hanem a helyi felekezeteken keresztül osztja szét a támogatási pénzeket:

„Súlyos a helyzet, ma mintegy kétszázmillió keresztényt ér diszkrimináció a hite miatt. Ha a Közel-Keleten nem lépünk fel azonnal, a kereszténység kétezeréves bölcsőjéből egész egyszerűen eltűnnek a Krisztus-hívők.”

Tristan a lapnak elmondja, nagyot javult a kapcsolatuk a USAID-del, mióta Trump az elnök Washingtonban: „A demokrata adminisztráció alatt a USAID-et valóban számunkra elfogadhatatlan politikai érdekek érvényesítésére használták fel (...) Egyes beszámolók szerint például voltak olyan afrikai támogatottjaik, akiknek feltételként szabták a melegházasság és az abortusz legalizálását. Ez embertelen.”

Tristan ezúttal nem beszélt arról, hogy a Kínában üldözött keresztényeket miért hagyják ki a programból, illetve arról sem beszélt, mit keresett Orbán Viktorral egy hivatalosnak látszó, de hivatalosan nem hivatalos úton Fátimában. (Magyar Hírlap)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.